Bokbloggsjerka 24-27 mars: Författare som ”skriver” film

I veckans bokbloggsjerka frågar Annika: Har någon av de författare som du följer bidragit till en tv-serie/film, om inte, vem tycker du skulle få chansen och varför?

Jag kopplar frågan till författare som också är manusförfattare eller varit med i filmatiseringen av sina egna böcker.

 • Noah Hawley har jag läst två mycket bra böcker av – The Good Father och Before the Fall. Han är också med och skriver och producerar serien Bones som baserats löst på en av mina favoritserier – den om Temperance Brennan av författaren Kathy Reichs.
 • Stefan Ahnhem började som manusförfattare, bl.a. till serien om Wallander. Nu skriver han riktigt bra deckare om Fabian Risk m.fl.
 • M J Alridge är en deckarförfattare, som jag hittills bara läst Ole Dole av. Han är också manusförfattare, bl.a. till Tyst vittne, en bra TV-serie.
 • Mannen som glömde sin fru av John O’Farrell gillade jag. Han var en gång i tiden manusförfattare till Alias Smith and Jones.
 • Fredrik T Olssons Slutet av kedjan var en imponerande debut. Innan han skrev den var han manusförfattare till Svensson, Svensson, Cleo, Johan Falk och serien om Maria Wern.

Författare som jag önskar skrev filmmanus av sina egna böcker, eller i alla fall var konsulter. Eller helt enkelt att jag skulle vilja se filmatiseringar av deras böcker.

 • Peter May, som ju också varit manusförfattare tidigare
 • Belinda Bauer
 • Jane Harper
 • Emelie Schepp.

11 kommentarer

 1. Schepp, ja varför inte? Har inte läst någon av hennes böcker, men hon har energi och nog kan jag tänka mig att läsa … och se också för den delen.

  Gilla

 2. Wow vilken koll du har!! Så nu fick jag lära mig någonting nytt, hade noll koll om det du skrev om Stefan Ahnhem och M.J Arlidge och har älskat deras böcker!!

  Gilla

 3. Jag har inte tänkt på vem som ligger bakom Johan Falk, Cleo och de andra du nämner, men nu vet jag att jag skall hålla ögonen öppna för Fredrik T Olsson. Jag har tyckt om alla de serier du nämnde av honom.

  Gilla

 4. Fredrik T Olsson missade jag, men jag har å andra sidan inte läst något av vare sig honom eller någon av dina författare i övre delen av inlägget 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.