Titel: the_dressmakerThe Dressmaker
Originaltitel: The Dressmaker
Regissör: Jocelyn Moorhouse
Manus: Rosalie Ham (bok), P J Hogan (manus) och Jocelyn Moorhouse (manus).
Skådespelare: Kate Winslet, Judy Davis, Liam Hemsworth, Hugo Weaving m.fl.
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: Australien
Genre: Drama, Komedi
Premiär i Sverige på bio: 3 juni 2016
Utgiven i Sverige på DVD: 10 oktober 2016
Vi (maken, sonen, dottern och jag) såg den på DVD 14 januari 2017.

Från SF:s hemsida: När Tilly för första gången sen barnsben återvänder till sin inskränkta hemby för att ta hand om sin sjuka mor, är hon en fullärd sömmerska av världsklass. Samtidigt som hon syr klänningar som får människor att blomstra, svartnar relationerna med dem som en gång fick henne att lämna staden.

Jag vet inte riktigt när jag läste om den här filmen första gången, förmodligen på någon blogg (ja, jag har dåligt minne). Den fick komma med i en beställning från Discshop när vi skulle komma upp i fraktfritt.

The Dressmaker är en charmig film trots dess mörka inslag. Jag gillade många av karaktärerna, de hade alla sin del i berättelsen och filmen genomsyrades av ironi och värme. Karaktärerna balanserar ibland på gränsen till parodi, men samtidigt så upplevde jag att de framställdes kärleksfullt så det blev aldrig irriterande. Det är en mycket svårbestämbar film. Ena stunden skrattade man som åt en komedi, andra stunden så rann faktiskt tårarna för den var så obegripligt sorglig. Det var en känslomässig berg- och dalbana och det tvära kastet mot slutet var nästan så att jag inte klarade av.

Kate Winslet är inte min favoritskådespelerska, men hon passade verkligen i rollen som Tilly. Liam Hemsworth gör sin karaktär charmig och omtänksam (och nej, jag funderade inte över deras åldersskillnad), och jag gillade honom mycket mer än i The Hunger Games. Hugo Weavings karaktär kunde lätt ha blivit någon man såg föraktfullt på, men han var min favorit. Starkast skådespelare tyckte jag Judy Davis var, en skådespelare som jag inte noterat tidigare.

Och miljön ska vi inte glömma. Dammigt, varmt och bykänsla. Australienskt så det förslår, och redan där blir jag redan lite kär i filmen. Sedan vi var där 1991 så är jag förtjust i den miljön och dialekten. Och så minns man dessa 90-talsfilmer, som Muriels bröllop.

I recensionerna som jag läste efter att vi sett The Dressmaker så används ordet ”buskis” vilket skulle ha avskräckt mig enormt om jag läst dem innan. Men jag såg inte alls det här som buskis. Den var minst sagt absurd i delar, men hade inte alls den elaka tonen som jag förknippar med buskis.

Tydligen är historien baserad på en bok, och jag blir faktiskt lite nyfiken på den!

Omdöme: Varm och charmig berättelse som svajade mellan olika genrer
Filmbetyg: 8,0

IMDB får filmen betyg 7,8 baserat på 28 636 betyg.
Filmtipset får filmen betyget 4 baserat på 344 betyg.

Recensioner finns på Moviezine, SvD, DN, Onyanserat.se och Expressen