Från CDON:castle_sasong_3_6_disc Den berömde deckarförfattaren Richard Castle och detektiv Kate Beckett vid New York-polisen är tillbaka i den spännande tredje säsongen av ABC:s smarta och roliga TV-serie, Castle. Högt underhållningsvärde garanteras tack vare Castles kreativa författartalang, som är till stor hjälp när knepiga fall ska lösas. Trots hans stormiga förhållande med Beckett och relationen till sin diviga mamma och smarta dotter, Alexis, är Castle alltid steget före.

Castle, säsong 3, är en amerikansk TV-serie från 2010. I Sverige kom den ut på DVD i mars 2013. Vi (jag, maken, dottern och sonen) såg den 27 oktober – 24 november 2016.

Det är näst en till tradition hemma hos oss att vi avrundar kvällen innan det är dags att lägga sig med ett avsnitt Castle. Hela familjen. Om vi riktigt vill lyxa till det så blir det flera avsnitt någon dag på helgen också. Det är i synnerhet dottern som tar initiativet men vi andra är sällan ovilliga, för det är verkligen bra avkoppling innan läggdags.

Jag har tidigare skrivit om säsong 1 och säsong 2 av serien, och egentligen är det inte så hemskt mycket att tillägga. Det är humorn och omtanken, i synnerhet hemma hos Castle, men även på polisstationen som jag framförallt gillar. Det är mer än en gång man skrattar högt. I säsong 3 så tycker jag Richards mamma tar en större roll på ett fint sätt, hon är inte längre en karikatyr, utan en mamma som alltid är mamma, men också lyssnar på sin vuxne son och har en relation med sitt barnbarn.

I fråga om mysterierna/morden upplever vi säsong 3 som svagare än säsong 2. Man har återgått till de mer spektakulära versionerna av mord, och andelen ”vackra/framgångsrika människor” är oproportionerligt högt i serien som helhet. Jag har blivit känsligare på hur man framställer kvinnor i deckarserier, och även om Castle är långt ifrån värst i genren (det är inte bara unga avklädda kvinnor som faller offer för mördare) så blir det ibland lite mycket.

Något som är mer återkommande i den här säsongen är referenser till böcker och filmer och det är extra roligt när man precis förstår. Några fick vi förklara för barnen men flera klarade de av ändå.

Mörkret i serien står gåtan om Kate Becketts mammas mord för. Den historien tar mer plats i säsong 3, men på ett sätt så att man ändå ser att det finns ett vanligt liv däremellan samtidigt som Kate Beckett lever med frågorna varje dag.

Sista avsnittet var verkligt dramatiskt. Och cliffhangern…! Fast eftersom man vet att det kommer fler säsonger så blir det hela ju något mindre dramatiskt.

Omdöme: Säsong 3 av en charmig och humoristisk deckarserie som går hem i vår familj.
Filmbetyg: 4

IMDB får hela serien betyg 8,2 baserat på 120 890 betyg.

Bloggat om säsong 3 har Bokföring enligt Monika.