Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall: Mord i mästarklass

I torsdags kväll var jag med på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall som medarrangör – intensiv kväll blev det. Här kommer en rapport från kvällen med temat Mord i mästarklass. Det är lite i efterhand (pga egen trötthet) så det kan ses som ett kort reportage med några godbitar.

Moderatorer var Kerstin Bergman och Tomas Melander. Först ut på scenen var Tove Alsterdal. Hennes senaste bok, Vänd dig inte om, utspelas på Beckomberga. Hennes drivkraft att skriva den handlar om att galenskap finns inom oss alla. När hon kom till Beckomberga helt nyligen och möttes av banderollen från byggbolaget som bygger bostäder på området ”Vi bevarar idyllen på Beckomberga” så tyckte hon den var en stark kontrast mot det mörka förflutna. Samtalet handlade om just galenskap och kontraster. På frågan om en mästerlig deckarförfattare så svarade hon Malin Persson Giolito och på ett mästerligt mord det i Rosor, kyssar och döden av Maria Lang.

dsc_0133-1

Nästa gäst var Stefan Ahnhem. Han började som manusförfattare till TV-serier, bl.a. Wallander. Han gav några underhållande exempel på när han kommit på bra saker att skriva in i manuset, som fått plockas bort pga tid eller för att karaktären måste vara som den i boken. Då bestämde han sig för att skriva böcker där han själv fick bestämma om karaktären och längden på boken. Han beskriver sig själv som ett ”barn av Star Wars”, han gillar Game of Thrones och böcker/filmer där man bygger upp världar med många karaktärer och historier. I hans nya bok, Arton grader minus, så inspirerades han av en verklig historia om tvillingar som sysslade med identitetsstöld, och bytte plats i fängelset. Identitetsstöld är det vanligaste brottet idag. På frågan om mästerlig deckarförfattare svarade han Henning Mankell, och på mord det i Mankells bok Steget efter.

dsc_0140

Därefter tog Viveca och Camilla Sten plats på scenen. De har debuterat som författarpar med en ungdomsbok, Djupgraven, som är den första i en trilogi. Men samtalet började med ett kort resonemang om Vivecas Sandhamsserie. Det är tänkt som tio böcker, fast hon har fått frågan om tolv. Hon berättade en del om filmatiseringarna, där hon förekommer i alla ”som Hitchcock” och om vedermödorna att spela in en replik på sju ord. Camilla har skrivit en bok, En annan gryning, som är mer av en dystopi.
Camilla har alltid läst Vivecas manus, och Viveca har läst Camillas. När de hade en gemensam lucka i sina scheman så drog de en synopsis till en ungdomsdeckare. Ingen var nöjd med det manuset och när de lyckades erkänna det så skrev de ett nytt synopsis, nu till en ungdomsfantasy som Harry Potter möter skärgården. Sen skrev Camilla ett manus, och det skrev Viveca om. Mycket underhållande berättade Camilla om hur hon på en lång flygresa skulle läsa det omskrivna manuset och bröt ihop. Deras böcker baseras på den svenska sagotraditionen, och andra delen, Sjörök, kommer 2017 och den tredje, Marelden, 2018.
Som mästerlig författare nämnde de Agatha Christie och som mästerligt mord Mordet på Orientexpressen.

dsc_0144

Sedan var det paus med mingel och boksigneringar.

photogrid_1478805324430Direkt efter pausen så delade Svenska Deckarakademin ut diplom till två nominerade författare: Malin Persson Giolito och Håkan Nesser.

dsc_0161

Första författaren att intervjuas på scenen efter paus var Malin Persson Giolito, som gjort succé med Störst av allt (också nominerad till Årets bästa svenska kriminalroman). Hon hade först tänkt döpa boken till Kvicksand, inspiererad av David Bowies låt, eftersom både boken och låten handlar om att tappa kontrollen. Men så kom en annan bok ut med det namnet. Därefter så funderade hon på titeln Klassrummet, eftersom det handlar en hel del om klass i olika betydelse, men den titeln var för mycket 70-talsrealism. För att boken skulle bli av var det helt avgörande att hon hittade fram till Maja, och Maja lever med henne fortfarande. Den största stöttningen under skrivprocessen har hon fått av sin vän och författarkollega Åsa Larsson.
På frågan om kriminalförfattare kunde hon inte låta bli att svara just Åsa Larsson. Som mästerligt mord citerade hon meningen ”Eunice Parchman dödade familjen Coverdale därför att hon inte kunde läsa eller skriva” ur Ruth Rendells Stenarna skola ropa.

dsc_0167

Sista författare på scenen var Håkan Nesser som även han i år är nominerad med Eugen Kallmanns ögon. Han och moderatorerna samtalde om kriminalitet, den svenska skolan som miljö för en deckare och olika berättarröster. I hans skrivprocess så har han en idé men hela bilden har han inte klar för sig innan. I hans senaste bok så nämns orterna K och Ö (som jag skrev om i min recension) och han gav ytterligare ett exempel (trots att det är fel breddgrad): Kumla/Örebro.
Som mästerlig författare nämnde han John Le Carré och som mästerligt mord beskrev han i detalj ett från en bok av Per Gunnar Evander som involverar råttor och jordkällare…

dsc_0178

Det var en härlig kväll med en fantastisk publik, författare som bjöd på sig själva och många skratt. Efter avslutad kväll så fick vi arrangörer äta middag med författarna och andra inbjudna som deltagit i festivalen på olika sätt. Här nedan syns Malin Persson Giolito, Camilla Sten, Viveca Sten, Stefan Ahnhem, Tove Alsterdal, Håkan Nesser, Åsa Larsson och Ingela Korsell. De två sistnämnda har hela veckan åkt runt till skolor i regionen och pratat om PAX-serien.

dsc_0181

På fredagen var det fler arrangemang inom festivalen, som jag tyvärr inte kunde gå på pga mitt jobb.

Mer information om festivalen och programmet hittar du på hemsidan.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.