TV-serie: 11/22/63

Från Discshop:11_22_63_sasong_1 Serien handlar om läraren Jake Epping (James Franco) som reser tillbaka i tiden till 1960-talet med uppdrag att ändra historien och förhindra mordet på den amerikanska presidenten John F. Kennedy. Hans uppdrag hotas när han blir förälskad i den vackra bibliotekarien Sadie, och när det förflutna inte vill förändras.

11/22/63 är en amerikansk TV-serie från 2016. Den hade svensk TV-premiär 11 april 2016 på svenska Fox och kom ut på DVD i Sverige 22 augusti 2016. Den är baserad på Stephen Kings bok med samma namn. Vi (jag, maken och sonen) såg den 26 september – 19 oktober 2016.

Både jag och maken har läst boken 11/22/63 (jag i Makeutmaningen) och när vi såg att den här skulle komma så ville vi se den. Trots att jag sett en del kritiska röster om den, så fick den komma med i en beställning från Discshop i september. Även sonen ville se den med oss trots att han inte läst boken.

På det stora hela så är jag rätt besviken över den här filmatiseringen. Det var inte så att jag älskade boken, men den hade en hel del kvaliteter som jag tycker helt försvinner i filmatiseringen. Från en bok som kittlar fantasin rätt ordentligt, så har det blivit en rätt ordinär TV-serie. Historien har blivit helt linjär vilket dels gör att den blir mindre intressant, och dels gör en del av händelseutvecklingen mindre begriplig. Man har också gjort en hel del förändringar i historien som sådan, en del händelser är borttagna, en del nya tillförda. Och det är inte i något fall till det bättre. Hur det förflutna kämpar emot att ändras känns helt ologiskt, och det minns jag inte at jag upplevde med boken.

Jag gillar inte alls hur Lee Harvey Oswald tecknas. När jag läste boken så störde det mig att Stephen King tog så stora friheter med en persons växelverkan med sin familj som fortfarande lever. Här blir han mer en karikatyr på sig själv, en galning rätt och slätt. Även Jake Epping/Amberson tappar i sympati.

I början av serien så tyckte jag den hade vissa kvaliteter, att det fanns en del spänning. Men sen stannade den av. Avsnitten är rätt ojämna, några är intressanta, några inte. Det gjorde att vi ibland såg flera på raken, ibland gick det flera dagar emellan.

Skådespelarinsatserna är varierande, några är bra, andra är mindre bra. T R Knight som spelar Johnny Clayton kände jag inte igen, trots att han spelat i Grey’s Anatomy! George MacKay som spelar Bill och Daniel Webber som spelar Lee Harvey Oswald är de jag är minst förtjusta i medan min favorit är Nick Searcy som spelar Deke Simmons. Men det kan ha att göra med hur de låter karaktärerna utvecklas också.

Jag tror den här serien vinner på om man inte läst boken, för i vissa delar är en inte sämre än andra skildringar av omständigheterna kring mordet på John F Kennedy. Man får en rejäl dos av 60-talets USA, och det finns en hel del avsnitt från den skolan där Jake undervisar som jag gillar. Referenserna till filmer som kommer senare, Stephen Kings egna böcker, och händelser som inte ägt rum gillar jag också.

Omdöme: Rätt ordinär berättelse från 60-talets USA om mordet på John F Kennedy.
Filmbetyg: 2

IMDB får hela serien betyg 8,3 baserat på 37 307 betyg.

Serien recenseras på Moviezine
Bloggat om den har C R M Nilsson

6 kommentarer

  1. Jag har ännu inte kommit mig för att skriva om den här serien, trots att jag såg den för ganska längesedan. Det gick så lång tid mellan jag läste boken och såg serien att jag faktiskt knappt kom ihåg något. Det var nog en fördel 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.