ensmakebitSöndag och jag väljer att delta i En smakebit på søndag i regi av den norska bloggen Flukten fra virkeligheten. Veckans smakbitar hittar du här.

Just nu så försöker jag prioritera läsande framför andra fritidsaktviteter, men den förra boken jag läste gick det ändå trögt med. Men i går fick jag i alla fall börja på en ny bok. Istället för att ge mig i kast med recensionsexemplar så valde jag ett annat dåligt samvete – Boktolvan. Där finns Barbara Constantine med, och jag valde en hyllvärmare: och sen Paulette. Jag har förhoppningar om att hinna läsa ut den idag.

Så här beskrivs boken: Ferdinand är i sjuttioårsåldern och lever ensam på en stor tom gård sedan sonen flyttat därifrån med sin familj. En dag, efter en våldsam storm, hotar grannen Marcelines tak att rasa in och Ferdinand föreslår att hon ska flytta in hos honom. Efter hand ansluter fler personer och bildar ett udda kollektiv på gården. Den nyblivna änklingen Guy, systrarna Lumière som drivs från sitt hus, ett par vilsna studenter, en spirande kärlek och några djur. Och sedan Paulette …

Smakbiten kommer från sid 15:ochsenpaulette

Marceline har fått färg på kinderna igen och vill absolut bjuda honom på något. Det är inte varje dag som hon får besök. De är grannar, men det är första gången han sätter sin fot hos henne. Det måste firas. Det spelar ingen roll att Ferdinand hävdar att han inte är törstig, att han bara kom förbi för att lämna hundenl, hon reser sig ändå och vacklar fram till skänken, tar fram en flaska plommonvin som hon vill att han smakar på. Det är första gången hon har gjort plommonvin.