tematrioI veckans tematrio skriver Lyrans noblesser: Många av oss gillar lite extra att läsa om läsning, böcker o s v i romaner. I många av mina favoritböcker är läsning ett viktigt inslag, säkert har du egna favoriter på detta tema. Berätta om tre bra fiktiva texter som handlar om läsning, böcker, bibliotek, bokhandeln o s v!

Det var länge sedan jag deltog i Tematrion – alltför länge sedan känns det som. Böcker om böcker finns det ju gott om, gäller bara att komma på dem! Jag väljer tre böcker som vi har i hyllan och som jag läst och gillat. Alla har bokhandlar med i handlingen.

  1. Läsarna i Broken Wheel rekommenderar av Katarina Bivald. Tjugoåttaåriga Sara Lindqvist från Haninge arbetar i bokhandel, och det finns inget bättre tycker hon än att försvinna in i böckernas värld. Genom det gemensamma intresset böckerna får hon kontakt med Amy Harris som är sextiofem och bor i Broken Wheel i Iowa. De börjar brevväxla och Amy bjuder in henne till Iowa. Väl där öppnar Sara en bokhandel.
  2. Drömbokhandeln av Laurence Cossé. I Paris har Francesca och Ivan öppnat bokhandeln Au Bon Roman med en speciell inriktning. De säljer bara bra romaner. Francesca är en arvtagerska med italienskt påbrå som brinner för litteratur. Ivan har arbetat i bokhandlar tidigare, och älskar böcker. En topphemlig kommitté hjälper dem att välja ut de allra främsta mästerverken. Konceptet visar sig vara oerhört provocerande och väcker stor uppmärksamhet i media. De får också motta hot som snart eskalerar
  3. The Prisoner of Heaven av Carlos Ruiz Zafón. Veckan innan jul så går försäljningen dåligt i bokhandeln Sempere och Söner. Daniel Sempere och hans far, samt deras vän Fermín som arbetar i bokhandeln letar olika vägar att få igång försäljningen.  Daniel är en dag ensam i bokhandeln när en främling som haltar kommer in. Han vill absolut inhandla en av de dyraste böckerna, en illustrerad version av Greven av Monte Cristo. Men så snart han köpt den så skriver han i den ”Till Fermín Romero de Torrres, som kom tillbaka från de döda och håller nyckeln till framtiden”.