Oktober är den kallaste månaden av Christoffer Carlsson

Från förlagets hemsida: oktoberärdenkallastemånadenHan stod på vår lilla stentrappa iklädd uniform och sa att han hette Viktor Franzén. Jag tyckte inte om honom. Han frågade om mamma var hemma.
”Nej.”
”Vet du var hon är någonstans?”
”Nej.”
”Vet du när hon kommer hem?”
Jag sa nej en tredje gång och lade armarna i kors.
”Vad gäller det?”
”Din bror Jakob.”
Vega är sexton år och håller tyst när polisen frågar – om hennes bror, om hans bil och om hagelgeväret. Om var han är, och vad som har hänt. Samtidigt vet hon alldeles för mycket och blir själv indragen.
Oktober är den kallaste månaden handlar om ett brott, och om en syster som söker efter sin bror. Det är berättelsen om en enslig bygd där någon ljuger, och om priset man betalar för att växa upp.

Oktober är den kallaste månaden av Christoffer Carlsson har recensionsdatum idag, 7 september 2016. Christoffer Carlsson är kriminolog och författare som debuterade 2010 med Fallet Vincent Franke. Oktober är den kallaste månaden är hans sjätte bok, och första ungdomsbok.

Efter att ha läst alla tre böckerna i Christoffer Carlssons serie om Leo Junker så kan man gott säga att han tillhör mina favoritförfattare. I alla tre böckerna har jag fascinerats av hans berättarröst och språk. Jag blev därför mycket glad när förlaget skickade ett recensionsexemplar av hans första ungdomsroman.

Oktober är den kallaste månaden är en bok med en miljö och stämning som kryper under skinnet. Christoffer Carlsson visar återigen hur skicklig han är att förmedla en väldigt speciell stämning och visa en mörk sida av den svenska landsbygden. Jag slås igen av det vackra språket, där han med små medel spelar på stora känslor. Det slår an något speciellt hos mig. Svärtan i skildringen av relationer och miljön berör starkt, det lilla samhällets baksidor är central i berättelsen.

För ovanlighetens skull så tog det lite tid för mig att komma in i berättelsen, förmodligen för att jag inte tog mig tid att pausa. Det var många namn och jag hade svårt att få grepp om berättelsen. Jag hade inte läst på baksidan så noga och det tog mig en stund att förstå att det var en 16-årig tjej som var berättarrösten. Jag trodde det var en manlig berättare, och det intrycket hade jag svårt att skaka av mig. Den 16-åriga Vega är så långt från mitt 16-åriga jag både i beteende och tankar att det skapar en konflikt under läsandet, vilket gör att jag helt har svårt att ta till mig berättelsen fullt ut.

Funderar också mycket under läsandet på kategorisering och genre. Vad gör det här till en bok för 15+? Jag kan inte förflytta mig så långt tillbaka, och sätta mig in vad jag hade tyckt i den åldern. Så för att riktigt göra boken rättvisa skulle jag vilja höra vad ungdomar i målgruppen tycker om den. Kanske de har en helt annan inställning till Vega?

Christoffer Carlsson har en alldeles egen berättarröst som gör att jag ser mycket fram mot att läsa fler böcker av honom.

Omdöme: Kusligt vackert och obehagligt om lojalitet och familj
Betyg: 4

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Gilla böcker/Lilla Piratförlaget

Mitt exemplar var ett recensionsexemplar från förlaget. Tack för det!
Utläst 28 augusti 2016.

4 kommentarer

  1. Perfekt att du ger betyg på böckerna det tycker jag är toppen. Din blogg är jättebra, den kommer jag fortsätta läsa.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.