jerkaI veckans bokbloggsjerka skriver Annika: Personligen är jag inte så intresserad av att se filmatiseringar av böcker jag har tyckt om, eftersom jag med få undantag har blivit riktigt besviken på hur någon kan ”slakta” en bok och göra en skitfilm av den. Hur är det med dig? Har du sett en film som kanske till och med var bättre än boken (eller lika bra), eller har du läst en bok som du tycker ska bli film?

Jag gillar att se filmatiseringar av böcker, trots att jag på sätt och vis kan hålla med Annika i att det finns en stor risk att man blir besviken. Men samtidigt så är det fascinerande vad man kan göra av en bok i filmens form.

En bok, eller snarare en serie böcker, där jag tycker att filmatiseringen var bättre än böckerna är Hungerspelen. En mycket omtyckt boktrilogi, men personligen var jag inte så förtjust. Men filmatiseringarna tycker jag är fantastiskt skickligt gjorda och med en uppsättning riktigt bra skådespelare. Inte minst Jennifer Lawrence i huvudrollen som Katniss. Här kan ni läsa vad jag skrev om den första filmen.

En film som jag fasade för att se var En man som heter Ove. Hur i all sin dar skulle man kunna göra en vettig film av den underbara boken? Och med Rolf Lassgård som Ove? Men se det kunde man. Och mer än det. Läs vad jag tyckte här.

När jag läste Mambo i Chinatown av Jean Kwok i somras fick jag känslan av att läsa en film hela tiden. Den bara måste filmatiseras. Ytterligare tio böcker som skulle passa hittar ni här.