Från förlagets hemsida:denmörkaste När den treåriga flickan Coco – tvilling till identiska systern Ruby – försvinner under sin pappas femtioårsfest, väcker fallet en enorm uppståndelse i medierna. Flickans föräldrar är rika och har stort inflytande, liksom de vänner som samlats i det lyxiga sommarhuset vid havet.
Vad hände egentligen den där ödesdigra kvällen?
Handlingen sträcker sig över två helger. Den första är den då Coco försvinner. Den andra den då de mörkaste av hemligheter till sist ska komma att avslöjas…

Den mörkaste hemligheten av Alex Marwood hade recensionsdatum 29 juni 2016. I original heter den The Darkest Secret och kom ut i januari 2016. Alex Marwood är en pseudonym för den brittiska journalisten och författaren Serena Mackesy, krönikör i The Independent. Hon debuterade 2012 med The Wicked Girls (Onda flickor 2013), och Den mörkaste hemligheten är hennes tredje roman.

Jag läste Onda flickor av Alex Marwood 2013 och tyckte den var OK, men inte så att jag sällade mig till den allmänna hyllningskören. Det gjorde att jag valde att inte prioritera Granne med döden, och hade inte Den mörkaste hemligheten dykt upp som en överraskning i brevlådan hade jag nog inte gett Alex Marwood en chans till så snart.

Den mörkaste hemligheten är en kriminalroman med alla de ingredienser jag vill ha, och jag är verkligen glad att jag gav Alex Marwood en chans till! Den är spännande, och riktigt riktigt otäck. Det finns helt enkelt inget läskigare än människor som kan verka normala utåt men som är helt skadade inombords. Stundvis är boken så otäck och berörande att jag knappt klarar att läsa vidare, för när barn far illa så väcks något inom mig.

Den mörkaste hemligheten är mycket välskriven, med ett språk som flyter. Jag älskar sättet Alex Marwood har byggt upp historien. En kort stund i början så greppar jag inte tidshoppen, men mycket snart så är det just det som gör att jag fastnar. Ofta när jag läser en bok så undrar jag vad som hände med personerna efteråt, men i Den mörkaste hemligheten så får jag reda på det samtidigt. Men ändå lite i taget, så spänningen aldrig släpper. Lager efter lager avslöjas och först på slutet förstår jag, eller anar vad som har hänt.

Men det som avgör att jag sätter ett högt betyg är inte bara den skickligt uppbyggda berättelsen och spänningen, utan att Alex Marwood lyckats med personteckningarna. Det finns nog ingen som är sympatisk i hela boken, men jag kan ändå känna sympati med några av dem. Medan andra är sinnebilden av falskhet. Och i en del fall så ändras min bild totalt under läsningen. Men alla engagerar.

Eftersom Alex Marwood skriver fristående böcker så har jag bestämt mig för att läsa Granne med döden. För mer av Alex Marwood vill jag läsa.

Omdöme: Fruktansvärt obehaglig historia berättad med stor skicklighet.
Betyg: 5

Bloggat om boken har Annikas litteratur- och kulturblogg, Läsa & Lyssna, Maddes bokblogg, Boken är tankens barn och  Bibliotekskatten

Mer om boken kan du läsa här och här.
Originaltitel: The Darkest Secret
Förlag: Modernista
Översättare: Carla Wiberg

Mitt exemplar var ett recensionsexemplar från förlaget. Tack för det.
Utläst 24 juni 2016.