Veckans bokbloggsfråga v. 25: Skildringar av yrken

Veckans-bokbloggsfraga-300x273I veckans bokbloggsfråga frågar BarnboksbloggenFinns det några böcker som skildrar ditt yrke? Och finns det några böcker som du läst där du blivit nyfiken på ett helt annat jobb än det du jobbar med? Eller kanske någon bok som gjort dig totalt osugen på ett visst yrke? 

Mitt nuvarande yrke har jag inte exakt stött på någonstans. Men jag jobbar i universitetsvärlden och en författare som skildrar den världen med precision och humor är Kristina Appelqvist. Att det dessutom är deckare gör ju inte saken sämre  ;-). Det är många beskrivningar i hennes böcker som jag känner igen mig i.

En gång i tiden så utbildade jag mig till fysiker och jobbade också som det. Skönlitterära böcker om fysiker kryllar det inte av. För ca fyra år sedan läste jag Ugglemasken av Brigitte Gacha. Den handlar om en kvinna som är gift med en fysiker och den var verkligen inte i min smak. Den var i ena stunden en erotisk novell, nästa stund en roman om en fysiker. Eller bägge två i ett. En citat från den som var för mycket för mig: ”Han trycker min hand och effekten låter inte vänta på sig; vågor av välgörande strömmar genomkorsar hela min kropp. Är det inte likadant med elektromagnetism?”.

En annan fysiker hittar man i Moderspassion av Majgull Axelsson. Där hittade jag citatet: ”En riktigt stilig karl av den lätt förvirrade akademiska modellen. Vad var han professor i? Fysik, förstås. Den ädlaste av naturvetenskaper.”. För när en fysiker skildras i litteraturen är det fortfarande oftast en äldre man a la Einstein.

Jag läser en hel del deckare, och där finns det gott om yrken som man konstaterar att man inte är skapt för. Ett sådant är obducent, där i synnerhet Patricia Cornwells serier om Scarpetta avskräckte mig.

Jag kan inte minnas att jag blivit lockad av något annat yrke genom att läsa om det. Om det inte var så när jag var barn då. Men inte vad jag kommer ihåg.

4 kommentarer

  1. Har just lånat hem Minns mig som en ängel av Appelqvist. har hört så mycket bra om hennes böcker och tänker att det är dags att läsa något av henne nu. Tror det passar bra nu i sommar.

    Gilla

  2. Viveca Lärns bok har med en tunnelkonstruktör i Vi ses vid röda sten. Annars är det rätt tunnsått med mitt yrke också.

    Gilla

  3. obducent har jag också funderat kring. Fast jag tycker att böckerna gör yrket mer ”intressant” medans jag i verkligheten inte alls skulle kunna tänka mig att vara det!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.