En syster i mitt hus av Linda Olsson

Från förlagets hemsida:ensyster De båda systrarna Maria och Emma har inte setts sedan begravningen av deras mamma för två år sedan. Nu kommer Emma på besök till Maria i hennes hus i Spanien. Till en början känns deras samvaro ansträngd och obekväm. Maria som lever ensam upplever att Emma stör och inkräktar på hennes liv.
Men successivt och trevande djupnar samtalen och minnena från barndomen kommer ifatt dem. Till slut måste de prata om det onämnbara. Om den förlorade systern. Den mest älskade, hon som dog. Och i bakgrunden finns hela tiden deras mamma som en skugga. Alltings början och alltings slut.

En syster i mitt hus av Linda Olsson kom ut i april 2016. Linda Olsson är en svensk författare som bott en stor del av sitt vuxna liv på Nya Zeeland. Hon debuterade 2006 med Nu vill jag sjunga dig milda sånger, som hon skrev på engelska. Hon har sedan dess kommit ut med flera relationsromaner, och i samarbete med Thomas Sainsbury, skriver hon under pseudonymen Adam Sarafis en deckarserie.

Linda Olsson är, ända sedan jag läste Nu vill jag sjunga dig milda sånger, en av mina favoritförfattare. Jag blev mycket glad när jag fick ett recensionsexemplar av En syster i mitt hus som jag sett fram mot mycket.

En syster i mitt hus är en vacker och finstämd betraktelse över relationer, i synnerhet mellan familjemedlemmar. Den handlar mycket som sorg och människors tendens att tolka vad andra tycker. Den har ett vackert språk, och jag tycker det här är Linda Olsson när hon är som bäst i hur hon med små medel får fram en speciell stämning. Jag brukar hävda att jag har svårt för böcker som är skrivna i jag-form men i En syster i mitt hus är det helt nödvändigt, det hade blivit betydligt mindre personligt annars.

Ur ett perspektiv kan Marias och Emmas relation tyckas ovanligt dysfunktionell, men jag upplever den ändå som realistisk. Jag har inte själv haft syskon så nära i ålder, men jag känner igen en del av sättet att växelverka från mina vänner och deras syskon. När jag läser En syster i mitt hus väcks oerhört många tankar kring relationer och familjeband. Jag har den senaste tiden också funderat mycket på hur man kan misstolka andra människor så enkelt, tolka in andras känslor och åsikter helt fel. Eftersom det är vad Maria gör hela tiden känns läsningen aktuell för mig.

Nu ser jag fram mot Linda Olssons nästa bok i den här genren!

Omdöme: Välskriven och starkt berörande om syskonrelationer och familjeband.
Betyg: 5

Bloggat om boken har Endast Eböcker och Kulturkollo

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Brombergs

Mitt exemplar var ett recensionsexemplar från förlaget. Tack för det!
Utläst 22 maj 2016.

11 kommentarer

  1. […] lögner, 572 sidor, Betyg: 4- 28. Emelie Schepp, Prio ett, 356 sidor, Betyg: 4+ 29. Linda Olsson, En syster i mitt hus, 209 sidor, Betyg: 5 20. Pernilla Ericson, Spåren vi lämnar efter oss, 349 sidor 21. Vilja-Tuulia […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.