Topp Tio Tisdag: Tio böcker jag känner annorlunda för en tid senare

toptentuesdayI veckans Top Ten Tuesday har The Broke and the Bookish satt temat till Ten Books I Feel Differently About After Time Has Passed (less love, more love, complicated feelings, indifference, thought it was great in a genre until you became more well read in that genre etc.)

Här kommer några exempel. Många av dem handlar om att de levt kvar på ett sätt som inte motsvarar min initiala betygssättning.

 1. Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson. En bok jag tänkt väldigt mycket på i efterhand och som gjorde större intryck än jag trodde då.
 2. Water for elephants av Sara Gruen. Här tror jag filmen spelade in, då förstod jag vilken historia det var.
 3. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. I efterhand minns jag mest allt som irriterade mig, och tycker att jag gav den för högt betyg.
 4. Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay. Jag irriterade mig på schablonbilderna i språket, men historien är det som nu står fram, och den är gripande.
 5. Nu, jävlar av Heidi Linde. Den gjorde starkt intryck när jag läste den, men så här i efterhand så kan jag inte riktigt beskriva handlingen och minns inte varför jag tyckte om den.
 6.  Menneskefluene av Hans Olav Lahlum. En norsk pusseldeckare som jag i efterhand kan tycka att jag satte för lågt betyg på.
 7. Utrensning av Sofi Oksanen. En bok som jag tänkt mycket på i efterhand, den gjorde intryck som jag inte kunde förmedla direkt när jag läst den.
 8. Jag är Zlatan av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz. Jag hade verkligen svårt att ta mig igenom den boken, men i efterhand så är jag glad att jag läst den.
 9. Inga kelgrisar, inga styvbarn av Cia Sigesgård. Jag skrev positivt om den redan när jag läste den, men i efterhand så kan jag säga att det finns få spänningsromaner (eller vad man nu ska kategorisera den som??) som jag tänkt så mycket på och rekommenderat till så många.
 10. Route 66 går till Trollhättan av Bodil Sjöström. Skrev relativt positivt om den, men kan känna att jag kunde satt högre betyg om jag skulle väga in hur mycket jag tänkt på den efteråt.

 

5 kommentarer

 1. Jag hoppade över det här temat, det var för svårt 🙂 Tror inte jag hade kommit på tio böcker, men Hundraåringen hade faktiskt kunnat vara med hos mig också. Jag gillade den inte när jag läste den och nu ogillar jag den. Fattar inte hur jag kunde sätta en trea 🙂

  Gilla

 2. Det är väl ofta så. En del glömmer man bort fast man tyckte de var bra, andra får något slags skimmer över sig efter ett tag som nog faktiskt inte skulle tåla en omläsning 😉

  Gilla

 3. Hundraåringen som alla sade skulle vara såååå bra. Jag läste den visserligen inte, men min man gjorde det och tyckte att den var toppen. Så jag gick med på att se filmen. Sämre har jag knappt sett… Vi såg den på pc:n, sittande i varsin kontorsstol i arbetsrummet, och ändå somnade jag flera gånger… 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.