Veckans bokbloggsfråga v. 20: Organisation är A och O

Veckans-bokbloggsfraga-300x273I veckans bokbloggsfråga frågar Barnboksbloggen: Hur har du organiserat dina bokhyllor? Efter tema, efter ämne, efter format, efter färg, efter författare, eller… 

Ja, det här är ju liksom en av mina käpphästar. Jag vet inte om det beror på att jag vuxit upp i en släkt befolkad av bibliotekarier, lärare och språkvetare eller om det beror på att jag är en person som lätt ser saker i ord snarare än bilder. Men för mig finns det bara ett sätt: Bokstavsordning efter författarens efternamn!

DSC_0202

Jag kan faktiskt inte förstå mig på det där med färgsortering. Hur hittar man en bok då? Jag minns sällan färgen på en bok, men nästan alltid författaren. Eller om det är en serie av böcker, hamnar de på olika ställen i hyllorna? Hur hittar man då?

Vi har böcker på svenska sorterade på efternamn i några hyllor, böcker på engelska sorterade på efternamn i några hyllor, böcker på norska separat osv. Efter det språk vi har boken på, inte på författarens ursprung. Lyrik står för sig, faktaböcker sorterade efter genre.

Till min stora sorg har vi av utrymmesskäl tvingats ställa inbundna och pocket i olika hyllor. Men det värsta är dotterns rum. Hon har en hylla med större inbundna sorterade i bokstavsordning och en hylla med pocket. Så långt allt acceptabelt. David Eddings böcker har en egen hylla (ja, de är så många). Men det värsta är en hylla med inbundna sorterade i baklänges bokstavsordning (alltså i bokstavsordning från höger till vänster). Varje gång jag letar en bok i hennes hyllor så får jag spatt.

DSC_0203

 

12 kommentarer

  1. Haha, jag skulle också få spatt om det var sorterat i baklänges bokstavsordning 🙂 Jag kan ha boktravar liggandes, så oordning på det viset går bra, men om jag satsar på ordning måste det vara ”rätt” ordning 😉 Bokstavsordning måste vara från vänster till höger och färgordning går inte alls eftersom samma författare då kan hamna på olika ställen. Nu har jag sett flera olika varianter på organisation, eller icke-organisation. Jag tror jag måste visa min, den är tydligen helt annorlunda 🙂

    Gilla

  2. Oj baklänges bokstavsordning, vad jobbigt 😦 Men nej jag förstår mig inte heller på färgsortering, snyggt men väldigt opraktiskt!

    Gilla

  3. Ja, det kommer ju inte som någon större överraskning att vi tycker lika i den här frågan. Och jag har inte vuxit upp i en släkt av bibliotekarier, lärare eller språkvetare 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.