Mockingjay del 2 – Filmen

Mockingjay del 2 hade premiär på bio 18 november 2015. Den kom ut på DVD 24 mars 2016. Vi såg den 16 april 2016.

Så här står det på nätet om filmen:hunger_games_mockingjay_part_2_2_disc_blu_ray

Medan nationen Panem är i fullskaligt krig, konfronterar Katniss President Snow i en slutgiltig uppgörelse. Tillsammans med hennes närmaste vänner ? Gale, Finnick och Peeta ger de sig ut på ett uppdrag där de måste riskera allt för att rädda Panems invånare samt arrangera ett lönnmordsförsök på President Snow som har blivit mer och mer besatt av att förgöra henne. De dödliga fällorna, fienderna samt moraliska valen som väntar kommer utmana Katniss mer än vad någon arena i Hungerspelen någonsin gjort.

Jag läste sista delen, Revolt, i trilogin Hungerspelen 2014. I mitt tycke var det den bästa delen i trilogin, bl.a. baserat på samhällskritiken och karaktärsutvecklingen. Vi har också sett de tre tidigare filmerna och jag har tyckt att filmerna t.o.m. varit bättre än böckerna. Vad jag tyckte om Mockingjay del 1 kan ni läsa här.

Mockinjay, del 2, börjar både abrupt och segt. Det är på tok för länge sedan jag såg del 1 och jag har svårt att känna igen en del av bikaraktärerna. Jag är också osäker på vilka som vi träffat i del 1 och vilka som är nya (om några). Det känns också lite trögt, det dröjer innan historien tar fart. Och då får de ansvariga för specialeffekter fria händer, vi överöses av det ena efter det andra i en vansinnig jakt. Så mycket så jag fokuserar mer på det än historien.

Mockingjay del 2 är den svagaste av de fyra filmerna, och jag vill hävda att jag fortfarande inte begriper varför man delar upp en bok i två filmer (eller tre – hej Hobbiten). Men en hel del av det som gör detta till en kvartett av sevärda filmer är kvar.

Grunden är skådespelarna. Det är en imponerande uppsättning, och flera av dem gör i mitt tycke sina bästa rolltolkningar någonsin. Jennifer Lawrence gör Katniss till en oerhört mycket mer levande och komplex personlighet än i böckerna, och jag sitter som på nålar i den dramatiska ”slutscenen” (ja, även om den inte är slutscenen så är det ändå ett slutklimax) tack vare henne. Julianne Moore är inte en av mina favoriter men hon gör Coin otroligt bra. Donald Sutherland och Woody Harrelson är strålande bra. Enda svagheten i uppsättningen är tyvärr ”Peeta” och ”Gale”.

Det är också en väldigt skicklig filmatisering av en framtida värld, som jag inte tycker liknar någon annan. Varje detalj är uttänkt. Samhällskritiken framgår också på ett omväxlande mycket tydligt och omväxlande mer subtilt sätt. Det är också gott om kvinnliga rollfigurer som är komplexa, aktiva och ledande.

Mockingjay, del 2, är välgjord och har man sett de övriga tre i filmatiseringen så ska man givetvis se även denna.

Filmen recenseras på Moviezine, Sydsvenskan, DN och Expressen
Bokblogg som skrivit om filmen: Bokföring enligt Monika

Omdöme: Välgjord dystopi med starka skådespelarinsatser
Filmbetyg: 4

6 kommentarer

  1. Jag tyckte nog snarare tvärtom, att del 1 var svagare. Den här överraskade mig positivt, men jag såg ju första för inte så länge sedan (känns det åtminstone som). Fast det är ett otyg det här med att dela upp filmerna i två delar!

    Gilla

  2. Vi verkar ha tyckt ungefär lika, jag hade också lite svårt för att komma in i filmen. Det kändes som att jag kastades rätt in i mitten av något (vilket jag ju i och för sig blev också). Kan inte annat än hålla med om Peeta. Tyvärr.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.