ensmakebitSöndag på bloggen innebär att jag deltar i En smakebit på søndag i regi av bloggen Flukten fra virkeligheten. Övriga smakbitar hittar du här.

Den här veckan har jag haft påsklov med barnen men särskilt avslappnade har det inte varit. Fullt ös med rensning och röjning och planering inför det nya som ska komma. Det är något befriande i att göra sig av med så mycket bråte men också lite vemodigt. Men jag är helt slut mentalt. Mellan varven har jag läst en del, fast inte så enormt mycket. I går började jag på en ny bok: Sapiens – En kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Harari. Ni som följer bloggen vet att jag inte brukar läsa populärvetenskapliga böcker så då kanske ni också kan gissa att den ingår i den s.k. Makeutmaningen.

Smakbiten kommer från sid 40sapiens

Till skillnad från lögner är en uppdiktad verklighet något som alla tror på, och så länge den gemensamma övertygelsen upprätthålls har den uppdiktade verkligheten reellt inflytande i världen. Skulptören från Stadel kanske uppriktigt trodde att en skyddsande i en lejonmans skepnad existerade. EN del trollkarlar är bluffmakare, men de flesta tror uppriktigt att det finns gudar och andar. De flesta miljonärer ror uppriktigt att det finns pengar och aktiebolag. De flesta människorättsaktivister tror uppriktigt på att det finns mänskliga rättigheter. Ingen ljög när FN år 2011 krävde att Libyens regering skulle respektera det libyska folkets mänskliga rättigheter, trots att såväl FN som Libyen som mänskliga rättigheter är produkter av vår livliga fantasi.