jerkaI veckans bokbloggsjerka skriver Annika: Koko tycker att bokbloggsvärlden fokuserar för mycket på det som är nytt och spännande. Därför vill hon utmana er att blogga om en bok (eller flera) som är minst hundra år gammal men som fortfarande är läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill. Motivera!

Numera läser jag mest nya böcker, och när jag provar äldre så faller det inte alltid väl ut. Men det fanns en tid för 30-35 år sedan då jag mer fokuserade på litteratur från 1900-talets början och en och annan från 1800-talet. Om jag än i dag skulle gilla samma böcker som då känns inte så troligt, men läsupplevelserna har jag kvar.

Först hade jag tänkt tipsa om Kristi Lavransdotter av Sigrid Undset som tillhör de där stora läsupplevelserna från min tonårstid. Men den första kom ut 1920 så minst hundra år är den inte.

Så istället så får det bli Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne som kom ut 1872. Jules Verne får väl anses vara en tidig science ficitionförfattare, och hemma i vår bokhylla fanns en hel uppsättning av hans böcker då han var en av min styvfars favoritförfattare. Jag minns inte hur många jag läste, men just den här läste jag i alla fall.