Från förlagets hemsida:ensampåmars Efter en misslyckad rymdexpedition lämnas Mark Watney ensam kvar på Mars. Hans besättning är övertygad om att han är död, men Mark Watney lever – i alla fall för tillfället. Utan möjlighet att kunna kommunicera sin belägenhet med jorden inser han snart att han måste utnyttja alla sina kunskaper för att överleva. Utrustad med en stor portion skarpsinne, och en ännu större dos humor, ger sig Mark Watney i kast med att utmana den röda planetens ogästvänliga miljö med målet att en dag kunna återvända hem.

Ensam på Mars av Andy Weir kom ut 2015. I original heter den The Martian och kom ut 2011. Den har filmatiserats och hade premiär 2015. Andy Weir är en amerikansk författare med en bakgrund som programmerare. Han har publicerat texter på nätet men hans första roman i bokform är Ensam på Mars.

Till att börja med när jag läste om boken så kände jag att det inte var min typ av bok. Numera läser jag ganska lite science fiction, och även om detta inte kanske direkt hamnar i den genren så var jag tveksam. Men det var många bloggar som skrev positivt om den, och så stod den ju där i sonens bokhylla…

Ensam på Mars är en svårdefinierad bok, den liknar ingenting annat som jag läst och det bör ju ses som positivt. Men faktum är att jag inte riktigt förstår mig på den. Trots att jag är naturvetare och har en hyfsat teknisk bakgrund så innehåller den här på tok för många detaljer inom det tekniska/naturvetenskapliga området. Jag märker hur jag efterhand skummar igenom vissa stycken, för det är antingen det eller så måste jag verkligen anstränga mig för att förstå. Dessutom så tycker jag det blir upprepningar. Mark är ensam. Mark får problem. Mark svävar i livsfara. Mark löser problem. Om och om igen.

Sen finns det en del som jag gillar med Ensam på Mars. Först och främst Mark Watney själv. Han är nördig men besitter en härlig humor och precis den överlevnadsinstinkt som behövs. När det dessutom kommer in andra berättarperspektiv så börjar mitt läsande flyta betydligt bättre, och jag blir mer intresserad. ”Tredjepersonsperspektivet” som introduceras ibland är också mycket bra. Sammantaget gör det att mitt helhetsintryck av boken blir mer positivt och betyget når lite högre än ett tag i början.

Jag ser verkligen fram mot att se filmen, om de har lyckats överföra Mark som person så tror jag det kan vara en riktigt bra film. För de kan omöjligt ägna lika mycket tid åt alla tekniska detaljer, eller också gör de det på en annan nivå.

Ensam på Mars är Andy Weirs debut. Enligt honom själv på Goodreads håller han på att skriva en mer traditionell science fictionroman. Om jag någonsin läser den återstår att se.

Omdöme: Detaljerat, tekniskt och humoristiskt om att överleva helt ensam.
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Bokföring enligt Monika, Kulturbloggen, Mest Lenas godsaker, Bokhuset och MsHisingen

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Originaltitel: The Maritian
Förlag: Bookmark förlag
Översättare: John-Henri Holmberg

Mitt exemplar lånade jag av sonen.
Utläst 15 februari 2016.