En smakebit på søndag – Professorn och galningen

ensmakebitSöndag på bloggen innebär att jag deltar i En smakebit på søndag i regi av den norska bloggen Flukten fra virkeligheten. Övriga smakbitar hittar ni här.

Det har varit en omvälvande vecka på det personliga planet, och vi tar sikte på en del förändringar. Känns väldigt bra, men allt fokus har gått till detta. Och så har vi firat dottern som fyllde 16 år i går. Jag har svårt att greppa att hon är så stor! Nåja – då blir det mindre tid för annat, som exempelvis läsning.

Men jag har i alla fall hunnit läsa ut Ensam på Mars i veckan och så har jag hunnit en bit på min nya bok – Professorn och galningen av Simon Winchester. Det här är en bok en bit utanför min bekvämlighetszon, och det är då inte så konstigt att den är februari månads val i Makeutmaningen. Den handlar om James Murray, huvudredaktören för Oxford English Dictionary i slutet av 1800-talet och en av de personer som bidrog med allra flest exempel och citat – den amerikanska militärläkaren W C Minor. Men W C Minor var också inlåst på anstalten Broadmoor på engelska landsbygden, dömd till sluten psykatrisk vård för mord.

Smakbiten kommer från sid 126:professorn

Denna inbjudan från en dr. James Murray, Mill Hill, Middlesex, London N. W. var kanske en chans till intellektuell stimulans – rent av ett mått av gottgörelse för vad han förbrutit – som var vida bättre än något annat han kunde komma på. Han skulle genast svara.
Han tog fram papper och penna och skrev med stadig hand sin adress, Broadmoor, Crowthorne, Berks. En alldaglig adress. För den som inte var insatt i sakernas tillstånd var det ett vanligt hus i en vanlig by i ett vackert grevskap strax utanför Londons hank och stör.

 

32 kommentarer

 1. Denne boken har jeg faktisk lest om en gang, og jeg tenker at den høres veldig interessant ut. Ikke en bok som typisk er i min komfortsone heller, men som jeg nok fint kunne lest.

  Jeg håper forandringene i privatlivet er til det bedre 🙂 Lykke til, og en riktig god ny uke til deg og dine 🙂

  Gilla

 2. Jag har inte hört talas om boken tidigare och tror faktiskt inte att det är något för mig. Men ibland är det ju bra att ta ett steg utanför sin bekvämlighetszon! 🙂 Tack för smakbiten!

  Gilla

 3. Jeg har også hatt det travelt denne uken, og da blir det straks mindre tid til å lese. Men det er viktig å la det virkelige livet komme først 🙂 Det var en spesiell tittel på boken din og en smakebit som gjorde meg nysgjerrig, så denne skal jeg skrive ned. Takk for tips og ha en fin søndag!

  Gilla

 4. Ja,barna vokser til, og min mellomste blir 18 om et par måneder, jeg kan ikke forstå hvor tiden har blitt av.Når det gjelder boken så har jeg ikke hørt om den før men jeg fikk lyst til å lese den så tusen takk for tips. Ha en fin søndag 🙂

  Gilla

 5. Jeg har lest en del bøker det siste året som nok ikke ville vært mitt førstevalg, men noen ganger kan man bli positivt overrasket. Takk for interessant smakebit! 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.