Från förlagets hemsida: ravsangNär Finns pappa dör tar det liksom stopp i Finn, och han flyr till andra sidan jorden, utan att säga ett ord till någon. Ett och ett halvt år senare känner han sig klar, och återvänder hem. Men därhemma står soffan kvar där den stod, soffan där farsan låg. Och Finns huvudvärk bultar, och tv:n sätter på sig själv, och ibland när Finns mamma pratar låter hon precis som farsan. I lägenheter under har en ung tjej flyttat in, med en skata tatuerad på armen och en dragningskraft som får Finn mållös.

Rävsång av Christin Ljungqvist kom ut i augusti 2014. Det är en fristående uppföljare till Kaninhjärta och Fågelbarn. Christin Ljungqvist är en svensk författare som även bloggar här. Hon debuterade 2012 med Kaninhjärta.

Jag var lite tveksam till Christin Ljungqvists böcker eftersom jag hade förstått att de innehöll en del övernaturliga fenomen. Men hennes Kaninhjärta tog mig med storm, och jag tyckte mycket om Fågelbarn. Det var med stor förväntan jag tog mig an Rävsång som jag fick i julklapp.

Rävsång är en välskriven och mycket fin skildring om sorg och att uppfylla förväntningar. Den är otroligt språkligt vacker. Christin Ljungqvist är en skicklig författare som utnyttjar språket fullt ut. Hon väjer heller inte för det jobbiga och plågsamma, men skildrar det med en varsam hand.

Ändå så levde inte Rävsång inte upp till mina höga förväntningar. Jag tror det var så enkelt att jag inte var på humör för en bok om sorg. Jag hade förväntat mig något mer likt de två tidigare böckerna och jag saknar det lilla extra som de hade. Visserligen berör de samma tema, men inte med samma fokus. Basen för historien är att Finn, hans mamma och hans syster som på olika sätt försöker komma över att Finns pappa dött. Han var alkoholist och en mycket olycklig person som färgade dynamiken i familjen. Samtidigt som Finn är arg och besviken så sörjer han. Jag har svårt att förstå mig på Finn, det tar mer än halva boken innan jag kan helt engagera mig i hans frustration. Jag blir mest irriterad på hur egoistisk han är.

Det är i stort en lättläst bok, välskriven. Men en del stycken med dialog stannar upp flytet. Finns stamning, som ändå visar sig vara en del av historien med pappan, hackar också upp läsandet. Jag gillar Facebookinläggen som visar på ett ganska subtilt sätt skillnaden mellan vad man tänker och känner och hur man framstår.

Jag önskar att jag hade läst Rävsång lite tätare inpå de andra. Det är helt klart att historierna går in i varandra, att personerna återkommer. I synnerhet Hanna. Men jag får inte klart för mig hur de ligger i förhållande till varandra helt och om Finn fanns med i de tidigare böckerna.

Jag kommer definitivt att hålla utkik efter fler böcker av Christin Ljungqvist för jag vill läsa mer.

Omdöme: Finstämt om sorg och förväntningar
Betyg: 4

Bloggat om boken har C R M Nilsson, Litteraturkvalster & Småtankar, Old Adult Reads Young Adult och Romeo and Juliet

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Gilla Böcker

Mitt exemplar var en julklapp från svärmor.
Utläst 29 december 2015.