Skymningsflickan av Katarina Wennstam

Från förlagets hemsida:skymningsflickan Vad har hänt med flickan som kommissarie Charlotta Lugn träffar på i skymningen? Hon som skriker nätterna igenom, hon som skär sig och inte verkar vilja leva. Vem tror på den som ljuger ibland? Vem tror på Molly?
Charlotta Lugn, som går hemma sjukskriven, och advokat Shirin Sundin gör det. De bestämmer sig för att ta reda på vad som har hänt Molly. Det är dags för flickan att få upprättelse.
Samtidigt är det någon som riktar hot mot en gymnasieskola. Allvarliga, dödliga hot. Mardrömmen om en massaker i en svensk skola skulle kunna bli verklighet.
Kort därefter hittas en elev mördad på skolans toalett. Jakten på gärningsmannen leder polisen åt flera håll och ett av spåren tycks peka tillbaka på Molly, och hennes döda väninna Miranda.

Skymningsflickan av Katarina Wennstam hade recensionsdatum 14 augusti 2015. Det är den fjärde delen i serien om Charlotta Lugn och Shirin Sundin. Den nominerades till Årets bästa svenska kriminalroman 2015. Katarina Wennstam är en svensk författare och journalist som slog igenom 2002 med reportageboken Flickan och skulden.

När jag i november läste Skuggorna så blev jag otroligt sugen på att läsa nästa del. Den här gången var förlaget vänligt nog att skicka ett recensionsexemplar (i form av en e-bok) och jag kunde kasta mig över den ganska omgående.

Skymningsflickan är en mycket välskriven och spännande kriminalroman, som har det mesta man kan begära. Språket är exakt och snyggt, med en otroligt skicklig avvägning i ordval och språk. Jag är fascinerad över hur Katarina Wennstam kan skriva kriminalromaner om något så hemskt och verklighetsnära, så det både berör, blir intressant och spännande. Avvägningen mellan verkligheten och fiktionen är nästintill perfekt.

Att läsa om våld av det här slaget och samtidigt veta att det är sådant som förekommer i vardagen för många, berör starkt. Stundvis vet jag inte hur jag ska hantera den upprördhet som jag känner. I den här boken är det också ungdomarna som står i fokus och det gör att det kryper ännu närmare, med en tonårsdotter i huset.

Jag gillar de starka kvinnorna i den här serien – min favorit är nog Shirin, som både lyckas vara hård och empatisk. Charlotta blir så komplicerad att det nästan är svårt at förhålla sig till henne. Fortfarande saknar jag de empatiska männen – de som inte är rent ut sagt skitstövlar är iallafall svekfulla.

Nu ser jag fram mot Katarina Wennstams nästa bok. För här har jag en ny favorit bland deckarförfattare. Jag följer henne också på Instagram – många intressanta inlägg där!

Omdöme: Välskriven och engagerande kriminalroman om utsatthet och utnyttjande.
Betyg: 5

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna, och dagarna går och Läsa och Lyssna

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Albert Bonniers förlag

Mitt exemplar var ett recensionsexemplar från förlaget i form av en e-bok. Tack för det!
Utläst 4 december 2015.

12 kommentarer

  1. Tycker absolut det här är hennes bästabok hittills. Så obehagligt samtida den blev också med tanke på vad som hände i Trollhättan i höstas. Där var motivet ett annat än i boken, men ändå. Hennes sätt att skildra ungdomar gör också att hon känns som en väldigt lyhörd person när det gäller andras känslor och situationer. 🙂

    Gilla

  2. Det här blivit en av mina absoluta favoriter också nu. Har läst serien i ett svep nu och idag fick denna följa med hem vid biblioteksbesöket. Ser mycket fram emot den!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.