Från förlagets hemsida: arvetefterdigJag vill att du ska leva ett bra liv. Jag vill att du ska leva.
Med all min kärlek,
Will
Lou tampas med skuldkänslor över att hon inte lyckades förmå Will att fortsätta leva, samtidigt som hon själv ställs inför en hel rad nya utmaningar. Hon lovade Will att våga mer och att leva sitt liv fullt ut. Men hur? Och om man lärt sig att kärleken ibland lämnar en med outsäglig sorg och saknad, vågar man då bli kär igen?

Arvet efter dig av Jojo Moyes hade recensionsdatum 25 september 2015.  I original heter den After You och kom ut 2015. Jojo Moyes är en brittisk författare som debuterade 2002 med Sheltering rain. För en svensk publik blev hon känd med Livet efter dig (2012), som Arvet efter dig är en uppföljare till.

Jojo Moyes tillhör mina favoritförfattare och när jag såg att hon skulle komma med en ny bok så visste jag att jag ville läsa den snart. Inte minst för att det var Livet efter dig som gjorde att jag upptäckte henne som författare, och här skulle vi få möta Lou igen. En dag när jag akut behövde uppmuntran så spontanköpte jag Arvet efter dig.

Arvet efter dig är en Jojo Moyes bok med fin blandning av feelgood, skratt och ledsamheter. Men ändå så lever den inte upp till mina väldigt höga förväntningar. Av någon anledning så uppfattar jag den som trög att komma in i. Det blir en konstig stämning av alla referenser till Will och händelserna i Livet efter dig. I grunden så känns det mest bara sorgligt, och jag saknar charmen, ironin och de självironiska tankarna. Det tar ungefär halva boken innan jag får upp tempot och boken börjar intressera mig.

Det känns som om hon försöker upprepa en succé och använder sig av en standardmall. När det inte fungerar blir det uppenbart hur overklig hela historien är. Jag hade önskat att Jojo Moyes gjort den lite mindre dramatisk. Hälften hade räckt, nu är det nog för en hel actionfilm. Ett av mina problem är nog att jag inte alls finner Lou särskilt sympatisk (och det gjorde jag inte i förra boken heller). Däremot så gillar jag en del av de andra karaktärerna, inte minst tonårstjejen som oväntat dyker upp hos Lou.

När väl ironin och träffsäkerheten i formuleringarna dyker upp, när Lou börjar fundera igen, så blir den lika bra som en del av Jojo Moyes tidigare böcker. Mot slutet så skrattar jag högt några gånger. Det finns också något grundläggande äkta och fint i Lous familj och hennes vänner, som ger hopp.

Nu är det så att även en lite sämre bok av Jojo Moyes fortfarande är en bra bok, och om ni gillade Livet efter dig ska ni definitivt ge er på den här. Jag tänker absolut fortsätta att läsa fler böcker av henne.

Omdöme: Lättsamt, småcharmigt men också lite segt om att komma över en smärtsam förlust.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Beas bokhylla, Enligt O, hyllan och Endast E-böcker.

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Originaltitel: After You
Förlag: Printz Publishing
Översättare: Pia Printz

Mitt exemplar var ett spontaninköp några dagar innan jag började läsa den.
Utläst 30 november 2015.