I går kväll, torsdag 5 november, var det dags för författarkväll under rubriken Svenska Brott. Moderator var Kerstin Bergman från Crimegarden och Svenska Deckarakademin samt Tomas Melander, ordförande i den ideella föreningen Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.

Först ut var Emelie Schepp. Vi fick höra om hennes otroliga resa från egenutgivare med böckerna på garageuppfarten till att höra till ett förlag, och ges ut över hela världen. Hon berättade om hur Jana Berzelius formats, och om de två första böckerna i serien. I maj 2016 kommer den tredje boken i serien – något att se fram mot!

IMG_20151105_183802

Därefter var det dags för Sofie Sarenbrant att intervjuas. Vi fick exempelvis höra om hur det är att hitta specifika miljöer för en deckare, att möta läsare som känner igen sig i miljön samt hur det är att utveckla en synopsis. Nästa år kommer nästa del i serien, Tiggaren. Om det blir den sista i serien? Ja, det får vi vänta och se!

DSC_0192

Sedan kom Gabriella Ullberg Westin. Hon berättade bl.a. om hur det kom sig att hon började skriva deckare (och hur ett trasigt knä spelade en roll), att låta sina deckare i hög grad utspela sig i en mindre svensk stad samt utmaningarna med att slå sig in på den svenska deckarmarknaden. Första april nästa år kommer nästa del i serien Morden i Hudiksvall: Springpojken.

DSC_0201

Därefter var det paus med förfriskningar och möjlighet att inhandla böcker och få de signerade.

DSC_0216

DSC_0217

Direkt efter paus kom det ett ”extranummer” utanför programmet: Arne Dahl. Han pressades på att berätta om sin nya serie där första delen ska komma ut under 2016, om ungefär ett halvår. Det är en serie med två huvudpersoner. Den ena är en polis, Sam Berger, och den andra personen kommer in i storyn på ett sätt han inte ville avslöja. Efter alla dessa år så har han nu en huvudperson i facket ”ensam medelålders alkoholiserad man”.

IMG_20151105_195749

Näst upp på scenen var Anna Lihammer, som förra året fick Svenska Deckarakademins debutantpris. Hon intervjuades bl.a. om skillnaden mellan att skriva fackböcker och deckare, möjligheterna som öppnas genom att placera deckarna i 30-talets Sverige samt hur man kan göra research. Den tredje boken i serien är på gång, och kommer ut nästa år.

DSC_0231

Därefter fick vi möta Jonas Moström, som idag också ska vara med på de allra första Moströmvandringarna i Johan Axbergs spår här i Sundsvall. Han pratade om sin rastlöshet som fick honom att börja skriva, om att dela sin tid mellan att vara husläkare och författare samt fördelarna med att föra in nya huvudpersoner i böckerna. En ny del är på gång även här.

IMG_20151105_202233

Avslutande gäster på scenen var Lars Kepler, dvs författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. De berättade om hur de skrev var och en på sina böcker och nästan aldrig hade tid för varandra. De ville göra något tillsammans, och provade olika gemensamma projekt som inte föll väl ut, men när de började skriva deckare ihop så föll allt på plats. Vi fick höra om deras gemensamma skrivprocess och den mycket personliga bakgrunden som finns till deras helt nyutkomna Playground.

DSC_0252

Det var fantastiskt roligt att få lyssna på alla spännande och öppenhjärtliga författare under kvällen, och lokalen var fullsatt.

DSC_0172

För vår del avslutades kvällen med ett trevligt samkväm med författarna och styrelsen för den ideella föreningen som driver festivalen.

DSC_0170

Idag så finns det möjlighet att gå Moströmvandring på stan och i kväll så är det en interaktiv mordmiddag som avslutar festivalen.