I går, onsdag 4 november, var det dags för kvällen International Crime på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.

Kerstin Bergman var moderator och den som intervjuade författarna. Först ut på scenen var Arne Dahl. Diskussionen handlade om hur hans författarskap utvecklats, om den internationella brottsligheten och hur det internationella läget i dag ser helt annorlunda ut än vad det gjorde när han började skriva deckare. Hans nya serie kommer att ha en huvudperson (Sam) och utspela sig i Sverige.

DSC_0091

Därefter var det dags för Adam Sarafis, som är två författare – Linda Olsson och Thomas Sainsbury. Linda Olsson var på plats i Sundsvall medan Thomas Sainsbury var på Skype från Nya Zeeland. Funkade alldeles utmärkt både tekniskt och dialogmässigt. De beskrev sin gemensamma författarprocess, hur de kompletterar varandra i sättet att skriva och hur de fick idén till Ingenting är glömt. Det är den första i en trilogi, och den andra delen kommer att utspela sig tidsmässigt före, medan den tredje kommer att utspela sig i framtiden.

DSC_0093Därefter var det dags för paus, med möjlighet till förfriskningar och få signeringar. Jag hade tagit med mig några böcker och här får jag The Crossing Places signerad av Elly Griffiths.

DSC_0100

Efter paus var det dags för Elly Griffiths, eller Dominca De Rosa som hon egentligen heter. Hennes förlag tyckte hon måste skriva deckare under ett annat namn än hon tidigare skrivit feelgood under. Hon berättade exempelvis om hur hon inspirerats till att hitta på Ruth Galloway, varför hon placerat sina berättelser i Norfolk, hur hon försöker undvika att det blir en ”ny Midsomer” med många mord och hur hon tror hon skulle hantera en filmatisering av böckerna.

IMG_20151104_200738

 

Så var det dags för den sista författaren på scenen för kvällen: Peter James. Han berättade om hur han privat lärt känna ett antal poliser i Brighton efter att ha drabbats av ett inbrott, och insett att han ville skriva om poliser. Hans Roy Grace har en verklig förebild, en polis i Brighton, som dessutom är en av de som faktagranskar alla hans böcker. Han pratade bl.a. om vad som inspirerar honom (verkliga historier, som bakgrunden till hans senaste bok på svenska), varför han introducerade historien om Sandy (som han tänkte skulle få sin upplösning i bok två…) och att han har en färdig bild av hur historien om Roy, Sandy och de övriga ska sluta.DSC_0129 (1)Det känns helt overkligt att ha fått träffa Peter James vars författarskap vi följt under så många år, men också Elly Griffiths som jag börjat läsa sedan jag började bokblogga. Alla författarna som var närvarande, och även deras respektive som var med, var väldigt trevliga och generösa personer. De bjöd på sig själva från scenen. Efter avslutad kväll så samlade vi i styrelsen författarna med respektive och förlagsrepresentanter för lite informell avrundning. Då togs även ett författarporträtt.

DSC_0143

Tidigare under dagen så hade de fått besöka Sundsvallspolisen, ett mycket uppskattat besök som ni kan läsa om här. Peter James vill alltid besöka den lokala polisen för att få en bild av hur man arbetar. Ett TV-inslag finns också här.

IMG_20151104_211109

Idag så är det seminarier på eftermiddagen och i kväll har vi tema Svenska Brott. Välkomna!