ensmakebitSöndag på bloggen innebär att jag deltar i En smakebit på søndag i regi av Mari med den norska bloggen Flukten fra virkeligheten. Idag är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som vikarierar.

Den här veckan har jag läst Bränd himmel av Gilly Macmillan, men sent i fredags kväll läste jag ut den. Så igår var det dags för en ny bok, och det fick bli Tyrannens barn av Anne-Cathrine Riebnitzsky som jag fått som e-bok från förlaget. Faktiskt så var det en bok som jag blev nyfiken på efter att ha läst om den i En smakebit på søndag hos en del norska bloggare (på norska heter den Forbannede yngel). Den handlar om de fyra syskonen Ivan, Lisa, Peter och Marie. Lisa och Ivan kallas hem från tjänstgöring i Afghanistan efter att Marie försökt begå självmord. De har vuxit upp i ett hem fyllt av hot och våld.

Smakbiten kommer från sid 34:tyrannensbarn

Ett stängsel som liknar dem runt de stora baserna i Afghanistan, omger gräsmattan utanför den psykiatriska avdelningen. Stängslet är dubbelt och minst tre meter högt. Högst upp är det böjt inåt. Jag kan inte föreställa mig Marie på en plats där det finns sådana som är så farliga att de måste hållas instängda med ett dubbelt, tre meter högt stängsel.