Den 20 mars 2015 hade Insurgent premiär på bio. Den släpptes på DVD 10 augusti 2015. Vi såg den på DVD 12 september 2015.

Så här beskrivs den på nätet:insurgent_film

Tris söker efter allierade och svar i de dystopiska ruinerna av ett futuristiskt Chicago. Tris och Four är nu på flykt från Jeanine, ledaren för den makthungriga falangen De Lärda. De måste försöka ta reda på vad det var som Tris familj offrade sina liv för att skydda och varför ledarna för De Lärda gör allt som står i deras makt för att stoppa dem. Tris är plågad av sina tidigare beslut men gör allt som står i hennes makt för att skydda dem hon älskar. Samtidigt ställs hon inför den ena omöjliga utmaningen efter den andra när hon, tillsammans med Four, försöker få fram sanningen om det förflutna och slutligen framtiden för deras nya värld

Jag läste boken Insurgent i somras inför att filmen skulle släppas på DVD. I recensionen skrev jag att jag inte var imponerad av boken men att det kunde bli en bra film. Det är det som actionfilm betraktat. Filmen är faktiskt bättre än boken. Jag tror det beror på att de problem jag har med boken, som språket och berättarstilen inte blir ett problem i filmen.

Dessutom så stör jag mig inte på Tris, i alla fall inte av samma skäl som i boken. Hon blir inte lika egoistisk, nu verkar hon nästan tvärtom! I boken är allt i jag-form och hennes val blir ur ett egoistiskt perspektiv. Men i filmen verkar det som hon gör en del av sina val för andras skull. Men hon är enormt naiv och ung, och lite för benägen till våld. Kemin mellan henne och Four känns inte övertygande.

Skådespelarinsatserna är OK, men inte lysande. Det är oundvikligt även här med en jämförelse med Hungerspelen, och då har inte den här filmen samma lysande skådespelare. Kate Winslet och Naomi Watts är de som känns mest rutinerade och stabila. Även om Naomi Watts ser på tok för ung ut för att vara Fours mamma. Filmskaparna utnyttjar möjligheterna till simuleringar och uppbyggnad av miljöer till max, och det är snyggt gjort!

En hel del i historien är omgjort, men samtidigt så utvecklas historien ändå på ungefär samma sätt. Men de har uteslutit en väldigt viktig del från upplösningen och det stör mig mycket! Vad kommer det att innebära för Allegiant?

Filmen recenseras på Moviezine, Aftonbladet och DN.

Bloggar som skrivit om filmen är Bokfreak och Zellys bokblogg.