Sista brevet från din älskade av Jojo Moyes

London 1960. Jennifer Sterling vaknar upp på sjukhuset. Hon minns inte vem hon är, sistabrevetoch hon minns inte att hon är gift med mannen som sitter vid sängkanten. Hon får reda på att hon varit med om en bilolycka. När hon kommer hem känner hon sig som en främling, hon känner inte igen sig i den person som vänner och familj säger att hon var. Så hittar hon ett passionerat kärleksbrev, undertecknat ”B”, som tydligt är riktat till henne. I brevet så ber B henne lämna sin man. Det blir början för en process där Jennifer börjar förstå vem hon är.
2003. Journalisten Ellie har ett förhållande med en gift man, och kan inte fokusera på annat än att han ska höra av sig till henne. På jobbet ska de byta lokaler, och hennes chef sätter henne på att gå igenom brev i arkivet. Där hittar hon samma brev som Jennifer upptäckte. Hon blir besatt av att hitta vad som hände med B och kvinnan han älskade och börjar gräva. För om B och hans älskade fick varandra så kanske även Ellies kärlekshistoria kan få ett lyckligt slut?

Sista brevet från din älskade av Jojo Moyes kom ut 2014. I original heter den The Last Letter from Your Lover och kom ut 2010. Jojo Moyes är en brittisk författare med en bakgrund som journalist. Hon debuterade 2002 med Sheltering rain. Sista brevet från din älskade är hennes åttonde bok, och den kom i original ut innan Livet efter dig som gjorde henne känd för den svenska publiken.

Jojo Moyes är numera en av mina favoritförfattare, och det var med stor förväntan jag såg fram mot att läsa den här. Jag önskade mig den, och fick den, i ett bokbyte tidigare i år, och kände att den skulle bli perfekt semesterläsning.

Sista brevet från din älskade är välskriven feelgood med en underbar stämning. Jojo Moyes behärskar konsten att bygga upp en bra historia, hålla läsaren intresserad och samtidigt förmedla en skön känsla. Jag älskar stämningen i boken, både i Eliies och Jennifers historia. Personteckningarna är välgjorda och huvudkaraktärerna blir intressanta.

Som vanligt är Jojo Moyes bra, men det här är inte hennes bästa bok. Kanske det beror på att jag har svårt för det här med tanken att det bara finns ”den enda” och att det är OK att ge upp det man har och svika andra människor för att man träffat den rätta med motivationen ”det fanns inget val”. Otrohet och att svika andra blir liksom inte feelgood för mig. Men i Sista brevet från din älskade handlar det också om konsekvenserna av att man gör ett val, vilket känns realistiskt. Jag tycker också hon får fram de kval som personerna genomgår när de ska fatta sina val.

Jojo Moyes behåller sin ställning som en favorit och jag ser fram mot att läsa fler böcker av henne.

Omdöme: Välskriven feelgood om konsekvenser av val man gör.
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna, och dagarna går, En bok om dagenEnligt O och Den läsande kaninen

Mer om boken kan du läsa här och här.
Originaltitel: The Last Letter from Your Lover
Förlag: Printz Publishing
Översättare: Emö Malmberg

Mitt exemplar fick jag tidigare i år i ett bokbyte.
Utläst 29 juli 2015.

7 kommentarer

  1. Denna står på min önskelista (fyllde år i helgen men har kalas på lördag) och hoppas verkliegen att jag får den.Den verkar så bra.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.