toptentuesdayI veckans Top Ten Tuesday så sätter the Broke and the Bookish temat till: Top Ten Books That Would Be On Your Syllabus If You Taught X 101 (examples: YA fantasy 101, feminist literature 101, magic in YA 101, classic YA lit 101, world-building 101)

Naturligtvis så får det bli deckarkunskap med fokus på det svenska. Jag är säker på att det finns sådana kurser så lite sticker jag väl ut hakan som en amatör i branschen. Men roligt hade jag när jag satte ihop den här listan 🙂 Vilken bok tycker du saknas och varför?.

  1. Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang. Maria Langs böcker var banbrytande när de kom, och inte accepterade i alla läger.
  2. Händelser vid vatten av Kerstin Ekman. Brukar ofta kallas en av de allra bästa svenska deckarna, men är det en ren deckare?
  3. Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson. Den här serien hade stor betydelse för Nordic Noirs framgångssaga utomlands.
  4. Den vedervärdige mannen från Säffle av Maj Sjöwall och Per Wahlöö. En av de allra första riktiga svenska polisromanerna.
  5. Smuts av Katarina Wennstam. I dagens deckarflora är det allt fler som låter deckaren vara formen för ett inlägg i samhällsdebatten. Det här är ett exempel.
  6. Isprinsessan av Camilla Läckberg. Hånad i media, nedsablad som dålig litteratur, kritiserad för allt hon gör. Men Läckbergs böcker säljer i flera miljoner exemplar, och hon är en av våra mest kända författare internationellt.
  7. Mördare utan ansikte av Henning Mankell. Kurt Wallander har blivit ett begrepp såväl i Sverige som utomlands, och Ystadsmiljön har satts på kartan.
  8. Hypnotisören av Lars Kepler. När boken kom var det mycket snack om att det var en pseudonym och diskussionen gick i vågor om vem det kunde vara. Det är också ett exempel på en trend med riktigt groteska svenska deckare.
  9. Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen. Många är de kvinnor som sätter sin prägel på svensk kriminallitteratur genom sina deckarserie. Den här boken får representera den trenden.
  10. Den osynlige mannen från Salem av Christoffer Carlsson. Flera generationer har nu vuxit upp och färgats av det svenska deckarundrets frammarsch. Hela serien om Leo Junker är en hyllning till den svenska deckargenren.