The Fatal Touch av Conor Fitzgerald

En äldre man hittas död på ett torg i Trastevere i Rom. Först tror man det är en olycka, thefataltouchmen så dyker det upp tecken på att det kan röra sig om något annat. Ett antal rån har begåtts i området och man misstänker en koppling. Poliskommissarien Alec Blume får ansvar för utredningen och till sin hjälp tar han polisinspektören Caterina Mattiola. Men de har inte kommit långt i sina undersökningar förrän militärpolisen lägger sig i fallet. Varför är de intresserade av en äldre engelsmans död? När Blume och Mattiola hittar den dödes anteckningsböcker förstår de att svaren kan dölja sig i dem. Men kommer de att kunna lösa fallet innan allt sopas under mattan?

The Fatal Touch av Conor Fitzgerald kom ut 2011. Det är den andra i serien om Alec Blume.  Conor Fitzgerald är en engelsk författare som är bosatt i Rom. Han debuterade 2010 med The Dogs of Rome, den första i serien.

När jag åker utomlands tycker jag det är lite skoj att läsa något som utspelar sig på den platsen. Jag hade fått tips om böcker som utspelade sig i Rom, men när vi besökte en bokhandel med stort utbud engelska böcker kunde jag inte låta bli att be om tips på en deckare som utspelade sig i Rom. Ett av tipsen som jag fick i bokhandeln var The Fatal Touch.

The Fatal Touch är en bra solid deckare som utspelar sig i en intressant miljö. Språket flyter bra, och håller en bra nivå. Ibland är beskrivningarna något för omständliga och långa, och stundvis upplever jag boken som lite trögläst.

Ett stort plus för läsningen och intresset var just att jag läste den på plats i Rom. Det var väldigt underhållande när jag insåg att när Caterina Mattiola anländer till brottsplatsen och den beskrivs, inklusive restaurangen som ligger vid torget (Cassetta Trastevere) så inser jag att det var där vi åt lunch den första dagen i Rom! Bild ser ni i det här inlägget. En annan scen i boken utspelar sig på ett hotell på den gata vi bodde. Läsningen krävde en del koll på nätet, då blev upplevelsen bättre. Enligt mannen i bokhandeln så skulle den bygga på ett verkligt fall, men det hittade jag inga uppgifter om.

Mysteriet som beskrivs är helt OK ur en spänningssynpunkt, men det håller inte bladvändarklass. Det utvecklades också åt ett helt annat håll än jag trodde, och det var inte helt positivt.

Såväl Alec Blume som Caterina Mattiola får vara huvudpersoner och författaren lyckas väl med att få fram deras karaktärer. Blandningen mellan det personliga och professionella är väl avvägt. Persongalleriet är intressant, även om militärpolisen är så obehaglig att jag knappt klarar att läsa om honom.

The Fatal Touch är bra, men inte fantastisk, och jag har inga ambitioner att läsa någon mer i serien. Men ändå rekommenderar jag den om man vill få en känsla för Rom och intresserar sig för deckargenren.

Omdöme: Deckare om dolda sanningar, lögner och bedrägerier som utspelar sig i en intressant miljö.
Betyg: 3+

Mer om boken kan du läsa här eller här
Förlag: Bloomsbury

Mitt exemplar köpte jag på semestern i Rom.
Utläst 27 juli 2015.

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.