Bokstaven BDå var det dags för bokstaven B i Enligt Os kvinnoalfabet.

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på B?

Det är ju oemotståndligt att ta en av mina favoritförfattare (nej, jag har inte bara en!) som har för- och efternamn på B 🙂 : Belinda Bauer. Brittisk författare av spänningsromaner av hög kvalitet.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

I den här kategorin kommer jag nog konsekvent att först och främst leta bland musiker, för det är den kulturform som jag mest ägnar mig åt näst efter böcker. Den första som dyker upp är en favorit från ungdomen som det då och då händer att jag lyssnar på fortfarande: Bonnie Tyler

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på B som du har som förebild. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Det här tycker jag är enormt svårt. Jag har svårt för det där med förebilder. I alla fall i det offentliga rummet (som är det jag vill skriva om på bloggen). Vad är en förebild? Kan man ha en förebild som kanske också trampat i klaveret? Nåja, efter en del funderande så bestämde jag mig för Fredrika Bremer. Jag vet inte alls hur hon framstod som person men det är ju ingen tvekan om att hon hade en enorm genomslagskraft och satt ett rejält eftertryck i omvärlden.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på B har du ännu inte utforskat?

En som jag är lite nyfiken på är Simone de Beauvoir, och naturligtvis skulle det då vara hennes Det andra könet som jag skulle läsa.