Dominodöden av Jonas Moström

Överläkare Erik Jensen försvinner spårlöst under en nattjour på Sunsdvalls sjukhus. dominodödenStrax därefter hittar man läkaren Thomas Hoffman, som varit försvunnen i tre dygn, brutalt mördat. Det finns mycket som tyder på att det är samma gärningsman, och att Erik svävar i livsfara. Kommissarie Johan Axberg, som också är personlig vän till Erik, och hans kollegor kopplas in på fallet. Man tar också hjälp av Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp från Stockholm. Psykiatrikern Nathalie Svensson, som ingår i gruppen, tvekar först om hon ska följa med, då hon precis genomgått ett antal personliga traumatiska upplevelser. Men hon kan inte låta bli att ta sig an uppdraget, när hon inser att hennes syster Estelle, bosatt i Sundsvall, som hon inte träffat på många år, kan vara inblandad. De två grupperna gör nu en gemensam ansträngning att fånga mördaren och hitta Erik Jensen levande. Kan de komma mördaren på spåren genom att lista ut vad dominobrickorna som man hittar betyder?

Dominodöden av Jonas Moström har angivet utkomstdatum i dag, 6 augusti 2015. Jonas Moström är en svensk författare och läkare som numera bor i Stockholm. Han gjorde sin AT-tjänstgöring på sjukhuset i Sundsvall. Han debuterade 2004 med Dödens pendel, den första i hans deckarserie med Johan Axberg och Erik Jensen som utspelar sig i Sundsvall. Förra året kom Himlen är alltid högre, som var den första i en serie om Nathalie Svensson och utspelade sig i Stockholm och Uppsala. Dominodöden är den elfte boken av Jonas Moström och en kombination av hans två serier.

Jag har läst alla böcker av Jonas Moström, och blev glad när den här låg och väntade i brevlådan när vi kom hem från vår Örebroresa. Det kändes som den perfekta boken att läsa i solstolen i det fina sommarvädret som vi hade då!

Dominodöden är en perfekt sommardeckare, skriven i bra tempo med en klassisk intrig. Den är både lättläst och underhållande. Jag läste ut den på två semesterdagar, och njöt av underhållningen – den passade utmärkt för att få upp läsglädjen igen.

Jag tror att en del av att jag är svag för Moströms deckare är miljön. Jag bor i Sundsvall, och älskar den lokala anknytningen. Förra boken utspelade sig mycket i Uppsala, där jag växte upp och bodde mina första dryga trettio år, så det blev samma känsla där. I Dominodöden så rör sig de som vanligt i centrala Sundsvall men också en hel del ute på Alnön. Dit åker vi i ibland, men jag har inte tillräcklig kunskap för att kunna säga om det smugit sig in några felaktigheter där, utan jag får en positiv känsla. Men några problem har jag med att de kör en väldigt konstig väg när de har bråttom ut till Alnön. Jag förstår heller inte hur Nathalie går från Knaust till polishuset. Mc Donalds las ner 2013 och de påstår att man lokalt kallar kyrkan för ”G2” – något som jag aldrig hört fast vi bott här i sexton år… (den kallas GA i vardagligt tal). Trots detta så tycker jag att det är en väldigt bra skildring av miljön i Sundsvall!

Ett tag var jag lite orolig för att jag skulle ledsna på serien om Johan Axberg och Erik Jensen, den gick lite på tomgång idémässigt och jag hade ledsnat på karaktärerna. Men nu har serien fått en nytändning! Det handlar förstås till stor del om att Jonas Moström introducerat ett antal nya karaktärer från den andra serien som han kan utveckla, men även mysteriet och miljön tycker jag håller högre klass i den här boken. Mysteriet är helt OK, intrigen håller bra för en deckare i den här genren. Personligen så föredrar jag Johan Axberg framför Erik Jensen, och Nathalie Svensson kommer mer till sin rätt i den här boken där hon får vara professionell. Det märks att Jonas Moström gillar att väva in sjukhusmiljön i sina böcker, här är det nästan lika mycket som i Stryparen, men det är ju också den miljön han kan bäst.

Nästa bok i serien ska visst utspela sig i Uppsala/Stockholm om jag inte tar miste. Nåja, oavsett vilket så väntar jag ivrigt! Men innan dess tänker jag lyssna på Jonas Moström när han kommer till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall i början av november.

Omdöme: Lättläst och underhållande svensk deckare i välkänd miljö.
Betyg: 4

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Lind & Co

Mitt exemplar var ett recensionsexemplar från förlaget. Tack för det!
Utläst 15 juli 2015.

3 kommentarer

  1. Det låter som en bra bok. Jag har tittat på hans deckare men tvekar för att serien har hunnit bli långt. Jag kanske kan strunta i att läsa från början?

    Gilla

  2. Jag hämtade ut denna från biblioteket idag! 🙂 Jag läste hans första boken om Nathalie Svenssion, men jag har inte läst någon bok från hans andra serie. Jag hoppas att den går bra att läsa ändå och att man inte behöver så mycket förkunskaper om karaktärerna.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.