Skuggan av ett år av Hannah Richell

Lila får en dag ett expressbrev från en advokatfirma med en nyckel till en stuga på skugganavettarlandet. Hon har ingen aning från vem men blir ändå nyfiken. Efter en olycka har känns livet meningslöst och hennes äktenskap med Tom genomgår en kris. Stugan är förfallen och ser ut att övergivits plötsigt men Lila lockas ändå av att stanna i den och börjar med ett projekt att renovera den. På något sätt så känner hon igen känslan i stugan, och undrar allt mer vad som hänt där.
Trettio år tidigare, år 1980, begav sig fem vänner; Kat, Simon, Ben, Carla och Mac till en stuga som Mac leder dem till. De bestämmer sig för att leva i stugan under ett år, livnära sig på det som naturen ger, och återgå till det basala. Till att börja med så går allt bra, men så dyker en person till upp, och spänningarna blir allt värre i gruppen. Till en dag allting brister och Kats värld faller.

Skuggan av ett år av Hannah Richell kom ut i juni 2015. I original heter den The Shadow Year och kom ut 2013. Hannah Richell är en brittisk författare bosatt i Australien som tidigare arbetat på bokförlag och i filmindustrin. Hon debuterade med 2012 med Secrets of the Tides (Systrarna Tides sista sommar).

Skuggan av ett år började dyka upp på en del bloggar och en god vän som läste den tyckte den var helt fantastisk. Så vid ett besök i en bokhandel i Örebro på semestern kunde jag inte motstå den.

Skuggan av ett år är en välskriven bok med en intressant historia. I vartannat kapitel beskrivs Kats liv på 80-talet och i vartannat kapitel Lilas trettio år sedan. Det är en bra bok, men den lever inte riktigt upp till mina förväntningar att vara en fantastisk bok.  I början så tycker jag den är lite trög, men den tar sig efterhand. I grunden så gillar jag historien, den är bra och spännande uppbyggd, och författaren lyckas väl med att låta den växa fram. På sätt och vis så finns det ju en form av ”mysterium” i den bemärkelsen att man undrar vad som hänt. Vissa delar är precis som man tror, andra inte riktigt. Slutet biter sig fast på ett obehagligt sätt.

Persongalleriet är intressant, men det är bara Lila och Kat som man får lära känna. Lila gillar jag, men ingen av personerna i 80-talshistorien är särskilt sympatiska. De är också svåra att komma in på livet, förblir lite som skuggfigurer. Det hade också varit intressant att få i alla fall en vink om vad som hänt mellan tidsåldrarna för de personer som förekommer i bägge historierna.

Jag skulle nog kunna tänka mig att läsa mer av Hannah Richell, kanske det blir hennes första bok.

Omdöme: Välskriven relationsroman om vänskap, besatthet och familjeband
Betyg: 4

Några som bloggat om boken är Johannas deckarhörna, Bibliotekskatten och Monica.

Mer om boken kan du läsa här och här.
Originaltitel: The Shadow Year
Förlag: Forum
Översättare: Lisbet Holst

Mitt exemplar var nyköpt i en bokhandel i Örebro.
Utläst 10 juli 2015.

4 kommentarer

  1. Jag vet inte om jag kan säga att boken var helt fantastisk, men den hade något som tilltalade mig på det där viset som mest är en känsla som är svår att riktigt sätta ord på. Kul att du köpte boken i Örebro tycker en närking som jag 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.