Det fine som flyter forbi av Ida Løkås

Trettonåriga Jamie bor ensam med sin mamma i en lägenhet i Little Venice, London. detfineMamman har flera jobb för att få det att gå ihop, och Jamie får mest klara sig själv. Han hänger ofta med sin kompis Charlie, de pratar om tjejer och tjuvröker. Jamie funderar en hel del på de andra som bor i närheten, och har gott om tid att betrakta dem. Under några varma sommarveckor när Jamie just fyller fjorton så tvingas han ta ställning och fatta beslut som får konsekvenser för hans framtid.

Det fine som flyter forbi av Ida Løkås kom ut 2012. Ida Løkås är en norsk författare som är uppvuxen i Stavanger. Hon har en master i skrivande från Kingston University. Det fine som flyter forbi är hennes debutroman, och den vann Schibsteds förlags manustävling 2012. 2014 kom Pappa er et postkort.

Den här boken läste jag om i En smakebit på søndag på någon av de norska bokbloggarna som deltar (tyvärr har jag inte kunnat hitta vilken!) och skrev då upp den som intressant bok. När vi var i Norge förra hösten så fanns den för ett bra pris i en av bokhandlarna, och då kunde jag inte motstå den. Sen blev den av någon underlig anledning liggande. Jag satte sedan upp Ida Løkås i min Boktolva 2015.

Det fine som flyter forbi är en finstämd liten betraktelse. Den har ett vackert språk, på gränsen till smärtsamt vackert. Redan från början får jag en obestämd obehagskänsla i magen. Hela miljön i Little Venice, Jamies förutsättningar, personerna runt omkring andas obehag och en känsla av att det här kan helt enkelt inte gå väl. Trots Jamies försök att smälta in i en tuff miljö, så är han oerhört sårbar.

Personteckningarna är väl gjorda, och trots att den enda berättarrösten är Jamies, får man en tydlig bild av de andra genom deras handlingar som Jamie ser dem. Mycket är outtalat, men ändå tydligt och klart. Det enda jag har problem med är berättarrösten ibland. Nu minns jag inte så väl hur det var att vara 13-14 år, men har barn i den åldern, och jag får inte ihop det riktigt. Men jag köper ändå historien.

För mig är det också ovant att läsa en bok på norska som utspelar sig i England. Jag är så van att läsa om norska miljöer på norska att jag får påminna mig om var Jamie befinner sig. Men det är en högst personlig upplevelse.

Jag tycker om författare som behärskar språket och förmedlar mycket med det. Det gör Ida Løkås. Så jag skulle definitivt kunna tänka mig att läsa mer av henne.

Omdöme: Finstämd betraktelse kring en ung pojke med dåliga förutsättningar.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Beathes bokhylle, Bøker & Bokhyller, Tones bokemerkeAnettes bokboble och Kasiopeiias bøker

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Schibsted

Mitt exemplar köpte jag i Oslo hösten 2014.
Utläst 7 juli 2015.

12 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.