Ruby är 17 år och bor ensam med sin mamma, fast hon får mest klara sig själv. Därför dröjer det ettduaraldrigensam tag innan omgivningen märker att Ruby bor ensam efter att mamman inte kommit hem en dag. Rubys äldre syster Cora, som Ruby inte sett på tio år, och Coras man Jamie bestämmer att Ruby ska flytta hem till dem. Det är inte bara underligt att flytta hem till någon man inte träffat på så länge, det är också en helt annan omgivning. Ruby och hennes mamma har flyttat runt och bott i nergångna hus, medan Cora och Jamie bor i ett fint hus i ett fint område. Dessutom förväntas Ruby byta skola, från Jacksom High till den i hennes tycke snobbiga privatskolan Perkins Day där Jamie en gång gått. Omställningen blir stor för Ruby och hon vet inte hur hon ska hantera omgivningen. Inte minst grannpojken Nate som alltid är så vänlig och snäll mot alla.

Du är aldrig ensam av Sarah Dessen kom ut i maj 2015. På engelska heter den Lock and Key och kom ut 2008.  Sarah Dessen är en amerikansk författare som skriver ungdomsböcker. Hon debuterade 1996 med That Summer och har gett ut tolv böcker. Lock and Key är hennes åttonde bok, men den som är senast översatt till svenska.

Mitt i flödet av deckare så kände jag att jag behövde något lättläst och behagligt. Jag har läst en bok av Sarah Dessen tidigare (Mycket mer än så) och kände att jag mer eller mindre visste vad jag kunde förvänta mig.

Du är aldrig ensam är en lättläst och relativt välskriven ungdomsbok. Det är i grunden feelgood men med mer djup. Styrkan i boken är karaktärerna, de är levande och nyanserade. Jag gillar i synnerhet Cora man Jamie som verkligen går in helhjärtat för det han gör, och så den vimsiga Harriet.

Det som skiljer Sarah Dessens böcker från en del andra i samma genre är att hon väljer att i en delvis lättsam stil behandla allvarliga saker. I Du är aldrig ensam så kommer Ruby från en white trash miljö och krocken mellan den miljön och den hon hamnar i är komplicerad. I boken förekommer ungdomar som missbrukar och en del misshandel. Det gör att det finns en svärta i boken som ger den fler bottnar och blir mer läsvärd. Men tyvärr så upplever jag det också som att en del av problemen blir så översiktligt och förenklat behandlade att allvaret går förlorat. Att många barn och ungdomar saknar vuxna ansvarstagande i sitt liv är förstås en realitet, men Rubys naiva inställning till droger får ingen motpol. Även misshandeln blir för lättvindigt behandlad, så fort personen kommit bort från den som misshandlat så verkar allt vara löst.

Ska jag vara ärlig så förstår jag inte att den här boken klassas för 12-15 år. Den borde väl åtminstone kunna vara i kategorin ”Unga vuxna”?

Jag kommer definitivt att läsa mer av Sarah Dessen framöver. Alla hennes böcker som är översatta till svenska står i dotterns bokhylla så det var bara att välja.

Omdöme: Lättläst ungdomsbok om vad begreppet familj kan innebära.
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Kattugglan

Mer om boken kan du läsa här och här.
Originaltitel: Lock and Key
Förlag: Rabén & Sjögren
Översättare: Ylva Kempe

Mitt exemplar lånade jag av dottern.
Utläst 23 juni 2015.