Istvillingar av S K Tremayne

Sarah och Angus har bestämt sig. De ska flytta med dottern Kirstie till den lilla ön i istvillingarHebriderna där Angus har ärvt ett hus. Ett hus som ligger ensligt och som behöver en hel del underhåll. Men de är bestända, för de vill komma undan alla minnen från London, och de vill gärna ägna sig åt att rusta upp huset. Drygt ett år tidigare så har deras dotter Lydia, sex år gammal, omkommit genom en tragisk olycka. Lydia och Kirstie var enäggstvillingar, stod varandra enormt nära och var så lika att inte ens deras föräldrar kunde skilja på dem. Men när de kommer till ön så blir Kirsties beteende allt underligare. Hon hävdar bestämt att de tagit fel, att det egentligen var Kirstie som dog, och att det är Lydia som lever. Sarah blir allt mer övertygad att någonting är väldigt fel, och börjar försöka minnas det hon glömt. Vad var det egentligen som hände när dottern dog? Och vilken tvilling är det som fortfarande lever?

Istvillingar av S K Tremayne kom ut i maj 2015. På engelska heter den The Ice Twins och kom ut tidigare i år. S K Tremayne är en pseudonym för journalisten och författaren Sean Thomas. Han debuterade som författare 1996 med Absent Fathers. Under pseudonymen Tom Knox har han publicerat fem thrillers med religiösa teman. The Ice Twins har redan kommit ut i flera länder och filmrättigheterna är sålda.

Redan i ett inlägg i januari om intressanta böcker som skulle komma ut under 2015 så skrev jag om The Ice Twins. När det sedan dök upp diverse mycket positiva inlägg på olika svenska bloggar så steg mina förväntningar på boken.

Istvillingar är en psykologisk thriller med många bottnar och växlande perspektiv. Kapitlen är omväxlande skrivna ur Sarah och Angus perspektiv och författaren använder sig av olika berättarstilar. Det är en välkomponerad intrig författaren åstadkommit, och mitt intresse falnar inte under läsningen trots vissa invändningar. Men det blir ingen bladvändare heller. Slutet gillar jag verkligen! Snyggt! Och mer tänker jag inte säga om det…

Jag hade stora förväntningar på boken och det blev delvis ett problem under läsningen, för den levde inte riktigt upp till de förväntningarna. Jag blir definitivt inte skrämd som en del andra har sagt de blivit. Kanske jag läst för många thrillers och deckare helt enkelt. Det är även något i berättarstilen som gör att jag inte helt dras in i historien. Möjligtvis så är det att Sarahs berättelse berättas i jag-format och jag har svårt för Sarah. Jag köper inte hennes historia alls. Eller så är det min inneboende skeptisism till vissa komponenter i historien.

Historien utspelar sig i det speciella landskapet i Hebriderna och jag får bilder i huvudet från Kyle of Lochalsh som ligger på fastlandet i närheten som jag varit i, vilket blir ett plus. Men det är också ett minus att jag läst så många deckare och thrillers den senaste tiden som utspelar sig just på kargade vindpinade ögrupper med speciell natur.

Hur är det egentligen med det här med tvillingar som är så identiska att inte ens föräldrarna kan skilja dem åt? Förekommer det ens? Man blir ju nyfiken! Bara det i sig är ett moment värt att fundera vidare på. Vad hade hänt med dem som individer om de fått växa upp bägge två?

Jag kan definitivt tänka mig att läsa mer av samma författare i samma genre, om han nu väljer att fortsätta det spåret. Filmatiseringen skulle jag kunna tänka mig att se, fast jag undrar hur de ska kunna göra de olika berättarperspektiven rättvisa.

Omdöme: Psyklogisk thriller om identitet, föräldraskap och skuld.
Betyg: 4-

Några som bloggat om boken är Vargnatts bokhylla, Boklysten och Böcker i örat.

Mer om boken kan du läsa här och här.
Originaltitel: The Ice Twins
Förlag: Lind & Co
Översättare: Cajsa Mitchell

Mitt exemplar var ett recensionsexemplar från förlaget – tack för det!
Utläst 19 juni 2015

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.