1997 i Visby. 16-åriga Josefin och Camilla är ute och festar när de stöter på tre killar denforstalognenhemifrån, Oskar, Rikard och Jonas. Josefin har varit intresserad av Oskar och när de bjuds hem till killarna så vill hon gärna gå. Under natten så våldtas Josefin i en gruppvåldtäkt. Hon övertalas att gå till polisen som hanterar ärendet slarvigt, och i den kommande rättegången frikänns killarna. 2010. Oskar är en framgångsrika fotbollsspelare, med fina uppdrag, en välbesökt pappablogg och har fru och två barn. Allt verkar lyckat och fint, men under en semester i Thailand går Oskar över gränsen vid ett besök på en nattklubb. Han försöker dölja det för sin fru Veronica. Men det verkar som om Oskars hemlighet inte är en hemlighet – någon har fått reda på det och utnyttjar det. Samtidigt så får Jonas ett obehagligt mejl. Det följs upp av fler mejl och SMS och Oskar, Jonas och Rikard är tvungna att träffas igen. För någon där ute vill att de ska få lida för vad de gjort.

Den första lögnen av Sara Larssson hade recensionsdatum 2 februari 2015. Sara Larsson är en svensk författare som är utbildad civilingenjör och har studerat radiojournalistik och juridik. Hon arbetar idag som konsult. Den första lögnen är hennes debutroman.

Jag noterade den här boken tidigt i kataloger och på webben, och skrev om den här. Men det var först när jag började läsa blogginlägg om den som jag gjorde slag i saken och förlaget var vänligt nog att skicka mig ett recensionsexemplar.

Den första lögnen är en mycket välskriven debut. Det är en bra balans i historien, språket är engagerande och framförallt har Sara Larsson lyckats med persongalleriet. Alla karaktärerna i Den första lögnen engagerar mig, inklusive den högst obehagliga personen Oskar. Att skriva om en sådan person utifrån vad han tycker och tänker själv kan inte ha varit lätt, och det gör att han ändå blir mänsklig. Vilket i sin tur gör att historien får många bottnar.

Den första lögnen lämnar mig med en kluven känsla. Jag vet helt enkelt inte riktigt vad jag ska tycka om att ett sånt viktigt tema som våldtäkt och rättssystemets behandling av kvinnorna behandlas i någon form av spänningsroman. Som läsare undrar man givetvis vem det är som är ute efter de tre männen, och hur historien ska utvecklas. Det skapar en tudelad känsla att man å ena sidan läser en deckare, å andra sidan läser en samhällsdebatterande roman.

Bokens grundtema väcker många funderingar. Hur ska man förhålla sig till hämndbegär? Ska det ta över? Ska de som rättssystemet inte fällt få komma undan eller ska man alltid anse att vårt rättssystem är bra trots fel och brister? Många frågor och inga svar.

Den första lögnen är intresseväckande och lättläst. Det enda som gör att boken är lite svår att sträckläsa är våldtäktstemat som gnager sig in. När jag just läst ut boken visste jag inte vad jag skulle tycka om slutet, men det känns ändå rätt tillslut.

Av Den första lögnen att döma är Sara Larsson en författare som jag gärna läser mer av.

Omdöme: Välskriven debut om våldtäkt, ett bristfälligt rättssystem och önskan om hämnd.
Betyg: 4

Några som bloggat om boken är Johannas deckarhörna och Hermia says.

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Norstedts

Mitt exemplar var ett recensionsexemplar från förlaget. Tack för det!
Utläst 6 juni 2015.