18-åriga Thérèse ser en kvinna i gul regnkappa i vimlet. Hon tycker omedelbart att det lillasmycketser ut som hennes mor, som försvann till Marocko och påstods ha dött där tio år tidigare. Thérèse har aldrig kommit över att hennes mor övergav henne och hon beslutar sig för att följa efter kvinnan. Medan hon följer efter kvinnan så väcks minnen som hon inte visste att hon hade från hennes barndom, tiden då hennes smeknamn var ”Lilla smycket”. Minnena är plågsamma och Thérése liv påverkas.

Lilla smycket av Patrick Modiano kom ut på svenska 2012. I original heter den La Petite Bijou och kom ut 2001. Patrick Modiano är en fransk författare som debuterade 1968 med La Place d’Étoile. Han har belönats med flertalet priser och 2014 fick han Nobelpriset i litteratur.

Innan Patrick Modiano fick Nobelpriset kände jag inte alls till honom. Jag var inte väldigt lockad av att läsa hans böcker, men när den här boken valdes i bokcirkeln på jobbet så kändes den med sina 127 sidor överkomlig.

Lilla smycket är en drömsk beskrivning av en kvinnas tankar och agerande under en ganska kort tidsperiod. Språket flyter fint genom historien som rör sig fram och tillbaka mellan Thérèse minnen och det som sker runt omkring henne. Det gör att det blir en drömsk stämning och en känsla av nyckfullhet. Ganska kort efter att jag läst ut boken så inser jag att det är mest den sorgsna stämningen som jag minns.

Det som jag framförallt tycker om den tydliga bilden man får av den parisiska miljön samt att Modiano håller historien till det korta formatet. Berättelsen flyter och det är aldrig så att jag hinner köra fast i läsandet.

Det finns en genomgående obehaglig stämning boken igenom, och mest berörd blir jag av beskrivningen av den lilla flickan som Thérèse är barnvakt åt. Men samtidigt så är det så bisarra föräldrar så det inte blir verkligt.

Men det är något med de franska böcker som jag läst den senaste tiden som gör att jag inte riktigt får grepp om dem, och inte heller kan ta dem till mitt hjärta. I Lilla smycket är det någon form av obestämbarhet, en brist på sammanhang och ett väldigt öppet slut. Det är som en drömsekvens utan mål och mening, men inte tillräckligt vacker eller beskriven med ett tillräckligt vackert språk för att jag ska fastna. Hela läsupplevelsen präglas av att jag inte riktigt förstår mig på historien, vart författaren vill komma och jag känner mig märkligt oengagerad.

Nu har jag läst nobelpristagaren Modiano och jag tror att det för ögonblicket får räcka så. Vad de andra bokcirkeldeltagarna tyckte vet jag inte för jag kunde inte vara med på träffen.

Omdöme: Drömskt och vindlande om en sorgsen och övergiven ung kvinna.
Betyg: 3+

Några som bloggat om boken är Syrlig, Bokblomma, Bokomaten, I Elinas hylla, Västmanländskans bokbloggJag och mina böcker och Bokparet.

Mer om boken kan du läsa här och här.
Originaltitel: La Petite Bijou
Förlag: Elisabeth Grate förlag.
Översättare: Pontus Grate.

Mitt exemplar lånade jag på biblioteket.
Utläst 16 maj 2015.