Efter att ha sett sex stycken Varg Veum filmer i somras, som jag skrivit om här (Box 1) och här (Box 2) så hittade två till DVD-boxar vägen hem till oss. Box 3 i serien innehåller fimerna Skriften på väggen (2010), Svarta får (2011) och Dödens drabanter (2011). Vi såg Skriften på väggen 1 maj, Svarta får 3 maj och Dödens drabanter 9 maj 2015.

Så här står det om dem på nätet:

Skriften på väggen
Varg Veum har det bra i livet med sin nya kärlek Karin. Han har ett fast jobb som lärare. Men idyllen får ett snabbt slut. Varg möter sitt förflutna då hans bittra fiende ”Kniven” släpps ut ur fängelset, fast beslutsam att hämnas på alla de som fick honom dömd för dråpet på en tonårsflicka. Snart är Varg djupt inblandad i en tuff uppgörelse med sitt eget samvete. Har han själv någon skuld i fallet? Den enda som har svaren är ”Kniven”, och för honom gäller bara en sak, att låta Varg få smaka på sin egen medicin.

Svarta får
Varg Veum upptäcker att det finns saker i hans flickvän Karins liv som han inte kundevarg_veum_box_3_3_disc ana. När hennes syster försvinner lovar han Karin att han ska hitta henne, men han hamnar i ett dilemma när han upptäcker att den prostituerade systern är i klorna på en cynisk hallik som inte tvekar att röja det som står i hans väg. Vid ett tillfälle väljer Varg att låta systern gå, det får fatala konsekvenser för alla. Inspektör Hamre hos Bergenpolisen får händerna fulla med att städa upp efter Varg som i sin tur börjar ana sambandet mellan en tidigare dödsbrand och kvarlevorna av en drunknad man.

Dödens drabanter
Varg Veum får uppdraget av Hamre att reda ut ett gisseldrama på en gård utanför Bergen. Ett man och en kvinna har blivit brutalt mördade, och alla tecken tyder på att styvsonen, 16 år gamle Jan Egil är inblandad. Men Varg känner igen pojken och tycker att något inte verkar stämma. Han uppdagar att det dödade paret drev en ljusskygg verksamhet och har många fiender. Många är inblandade i verksamheten och plötsligt dör flera ungdomar… Varg får bråttom att lösa fallet.

I vanlig ordning har man i alla tre filmerna mixat historierna och introducerat nya element. Den kronologiska ordningen stämmer inte heller. Av böckerna har jag bara läst Svarta får (recenserad här) men kan ändå märka att Varg är en annan personlighet i filmerna i böckerna. Han är mer social och en trevligare person. Hans fasta flickvän Karin är ett tillskott som på sätt och vis gör Varg mer sympatisk. Fast på sätt och vis så tydliggör det också hans negativa drag.

I Skriften på väggen känner jag igen bakgrundshistorien eftersom den förekommer i andra böcker där man får reda på saker om Vargs bakgrund. Historien innehåller lite för många sammanträffanden får att jag ska tycka att det håller. I Svarta får har man tagit grundhistorien, och flera personer är samma som i boken, men samtidigt så har man introducerat helt nya relationer. Min favorit i boxen blir ändå Dödens drabanter, eftersom den visar nya sidor av Varg Veum och gör honom mer personlig.

Som jag skrivit förut så gillar jag ändå de här filmerna. De är bra i genren ”enklare deckarfilmer” som det finns rätt många av. I synnerhet så tycker jag att Trond Espen Seim (som spelar Varg) och Bjørn Floberg (som spelar polisen Hamre) gör bra skådespelarinsatser och dynamiken dem emellan blir rätt charmig. Karin, Vargs flickvän, spelas för övrigt av Lene Nystrøm som var sångerska i Aqua. Varenda vy av Bergen njuter jag av och det finns flera sådana, man har utnyttjat miljön bra.