We Were Liars av E Lockhart

Familjen Sinclair samlas varje sommar på sin egen privata ö, Beechwood Island. Familjeöverhuvudena Harris och Tipper wewereliarsbor i ett hus, deras tre döttrar med familjer har varsitt hus. Barnbarnen är många. De tre äldsta, Johnny, Mirren och Cadence (Cady) tillsammans med Gat som är släkt med Johnnys styvfar, har en alldeles egen gemenskap som gör att deras somrar blir något extra att se fram mot. Deras femtonde sommar händer något. Cady råkar ut för en olycka, och sommaren efter får hon inte ens åka till ön. Men den sjuttonde sommaren kommer hon till ön igen. Mycket är förändrat, men själv minns hon ingenting. Efter hand börjar hon minnas och ingenting blir sig likt igen.

We Were Liars av E Lockhart kom ut 2014. På svenska heter den Kanske är det allt du behöver veta och kom ut 2014. E (Emlily) Lockhart är en amerikansk författare som har doktorerat i engelsk litteratur och undervisar i kreativt skrivande. Hon debuterade 2005 med The Boyfriend List.

Den här boken var en av de som nominerades till Bokbloggarpriset 2014 och det gjorde mig nyfiken på den. Fast samtidigt så var jag inte riktigt lockad. Förrän jag såg den i bokhandeln i Salt Lake City i början av april. Då kunde jag inte motstå den trots att den är så ”hypad”.

We Were Liars är så vackert skriven, ja outsägligt vackert. Boken är inte många sidor men jag läste den i små korta stycken för att absorbera och njuta. Det har talats mycket om slutet, inte minst i marknadsföringen där läsaren varnas för att avslöja slutet för andra. Visst är det en twist på slutet som man kan vända och vrida på och diskutera om den är bra eller. Men för mig är det inte slutet som gör att jag tycker om den här boken. Det är språket och hur historien byggs upp som jag tycker är speciellt och som gör att jag fascineras.

Ett extra plus får också boken för att det finns ett släktträd och en karta i början. Egentligen behövs det inte för att man ska hålla reda på personerna och platserna men jag bläddrar ändå tillbaka dit då och då. Personerna i den här boken är speciella, och inte så värst sympatiska när man tänker efter. Men samtidigt så är de på många sätt ett offer för omständigheterna, och det är svårt att se hur de kunnat vara annorlunda.

We Were Liars är klassificerad som en ungdomsbok och utsågs till bästa YA-bok 2014 på Goodreads . Jag funderar en del över på vilket sätt det här är en ungdomsbok förutom att det handlar om ungdomar, och jag är inte helt säker på att jag själv skulle placera in den i den kategorin.

Jag är definitivt sugen på att läsa något annat av E. Lockhart, men har ingen aning om hennes andra böcker är lika starka.

Omdöme: Smärtsamt vackert om lojalitet och familjeband.
Betyg: 5

Några som bloggat om boken är Enligt O, Boktyckehyllan, Fiktiviteter, Eli läser och skriver, Carolina läser, Beas bokhylla, Kattugglan och Booklovin.

Mer om boken kan man läsa här och här.
Förlag: Delacorte Press

Mitt exemplar var nyinköpt i USA.
Utläst 3 maj 2015.

15 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.