skorVeckans tisdagsutmaning på Kuturkollo.se handlar om att bryta normer, och jag kan inte låta bli att hoppa på. Jag började nämligen veckan med att delta i en tvådagars workshop som handlade om jämställdhet, ledarskap och organisation. Vi diskuterade normer i de roller som vi har, och hur/om vi själva bryter mot normen. Väldigt intressant blev det (och jo, jag var lite skeptisk innan) och gav upphov till många funderingar.

Men nu var det ju Kulturkolls tisdagsutmaning det här skulle handla om:

1. Berätta om någon som vågat eller vågar bryta normer och gränser och som är en förebild för dig. Det kan vara en känd person, eller någon du känner, en verklig person eller en fiktiv karaktär. Det viktigaste är att det är en person som inspirerat dig på något sätt.

Den norm som jag brutit mot allra tydligast i mitt yrkesliv har varit genusrelaterad, då jag befunnit mig i många situationer där normen varit en man, och ofta en äldre man. Det finns gott om personer i min närhet som jag kunde lyfta som förebilder, men då jag inte vet hur bekväma de skulle vara med det så väljer jag en mer offentlig person.

Det arbete som Claes Borgström gjort för jämställdheten, i synnerhet när han var Jämställdhetsombudsman, har imponerat på mig. Han är övertygande och konsekvent i sina åsikter. Jag tycker dessutom det finns en extra styrka att en man bryter mot normen att jämställdhet bara är något kvinnor driver.

2. Berätta om en film eller bok som skulle kunna få titeln ”bortom normen”. Förklara gärna vad det är som gör boken eller filmen så bra.

Jag väljer inte en film eller en bok, utan en film och en bok. Boken får bli Varför vara varforvaralyckliglycklig när du kan vara normal? av Jeanette Winterson. Det är en självbiografisk bok, och det handlar mycket om hur hon bröt mot normen i sin uppväxtmiljö. Den är välskriven och tänkvärd på väldigt många plan.

fuckingFilmen får bli Fucking Åmål. Behöver jag säga mer? En väldigt bra film! Har ni sett den så vet ni vad jag pratar om. Har ni inte sett den så se den!