Erebos av Ursula Poznanski

16-åriga Nick får en dag en skiva av en klasskamrat. Han får lova att inte avslöja vaderebos som finns på den med löftet om att det är något fantastiskt. I klassen och skolan har fler och fler uteblivit från lektionerna och andra aktiviteter, och Nick ser fram mot att bli invigd. På skivan finns ett spel som heter Erebos, och Nick har inte spelat länge förrän han är helt fast. Det är ett riktigt bra spel, men det som är annorlunda är att spelet verkar veta mycket om personen Nick. För att gå vidare i spelet får Nick även uppdrag i det verkliga livet. I början är det oskyldiga uppdrag, men efterhand börjar Nick känna obehag. Och det verkar som om han inte är den enda som är fast i Erebos. Fast på ett obehagligt sätt.

Erebos av Ursula Poznanski kom ut 2011 på svenska. I original heter den också Erebos och kom ut 2010. Ursula Poznanski är en österikisk författare som tidigare arbetat som medicinsk journalist. Hon debuterade som barnboksförfattare 2003, och Erebos är hennes första ungdomsbok.

Ursula Poznanski förekommer rätt ofta på bokbloggar och jag har varit nyfiken på hennes böcker. Den här boken fanns i sonens bokhylla, och dessutom blev den april månads val i Makeutmaningen.

Erebos är en relativt lättläst ungdomsbok som dessutom utspelar sig i en miljö som många ungdomar känner igen – spelmiljön. Den är välskriven och även om språket inte är komplicerat, så är det heller inte förenklat som i en del ungdomsböcker.

För mig som inte spelar blir första halvan av boken som mycket handlar om själva spelandet lite trög. Jag fastnar inte. Det är inte så att jag inte kan föreställa mig situationerna, eftersom de andra här i familjen spelar, men det blir inte någon igenkänningsfaktor. Men efter ungefär halva boken så tar det fart och jag läser mer intensivt. Det är både spännande och tänkvärt. Temat är i högsta grad samhällsaktuellt fortfarande, om var gränsen går mellan spel och verklighet, och hur påverkbara ungdomar är.

Karaktärerna är väl beskrivna, även om huvudpersonen Nick i grunden verkar vara en rätt osympatisk person. Markant är att vuxna är frånvarande i boken. Det är väl inte ovanligt och brukar poängteras som ett problem i relation till spelande, men samtidigt kan jag känna att det är att göra det lite enkelt för sig när man beskriver det på det viset.

Jag kan tänka mig att läsa mer av Ursula Poznanski såsmåningom, även om det inte står högst på listan.

Omdöme: Tankeväckande om när spelet tar över verkligheten.
Betyg: 4-

Några som bloggat om boken är Schitzo-Cookie bokblogg, Bokgalleriet, Helenas bokhylla, Beroende av böcker och Boktycke

Mer om boken kan du läsa här och här.
Originaltitel: Erebos
Förlag: Opal
Översättare: Christine Bredenkamp

Mitt exemplar lånade jag av sonen.
Utläst 26 april 2015.

7 kommentarer

  1. Jag vet inte varför, men beskrivningen av den här boken får mig att tänka på en tv-serie jag såg som barn. Den utspelar sig på en internatskola. Rektorn är skum, bland annat hypnotiserar han eleverna. Förstår inte vad det är som gör att jag får den associationen, men jag är sugen på att läsa boken 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.