Familjen Courtland har åkt till Klippiga Bergen för en sista sommarsemester innan 18-descentåriga dottern Caitlin ska iväg på college. Hon är framgångsrik löpare och ser fram emot att träna på hög höjd, medan hennes föräldrar Grant och Angela också vill ge sitt äktenskap en ny chans. En tidig morgon ger sig Caitlin ut och springer, och hennes yngre bror Sean följer med på cykel. Efter några timmar får Grant och Angela ett samtal från den lokala sheriffen. Man har hittat Sean allvarligt skadad uppe i bergen. Ensam. Av Caitilin finns inget spår. Ett intensivt sökande inleds men utan resultat. Med tiden avtar intresset och sökandet trappas ner. Man tror inte längre man ska kunna hitta Caitlin. Men Grant, Angela och Sean har alla svårt att acceptera det. Deras liv har förändrats och de har förändrats som människor, vilket får dramatiska konsekvenser för deras familj.

Descent av Tim Johnston kom ut 2015. Tim Johnston är en amerikansk författare som debuterade 2002 med ungdomsboken Never So Green. 2009 kom den prisbelönta novellsamlingen Irish Girl.  Descent är hans första roman.

Som jag skrivit om här så var vi nyligen i USA. Det var en hel del bokhandelsbesök under tiden och jag letade efter spännande böcker. En av dagarna så kollade jag på FruEs Instagramkonto och såg att hon läste Descent. När jag sen såg den i affären så plockade jag ut den och kollade lite mer. På baksidestexten lät det som om det kunde vara en bok för mig.

Descent är en bok med många stämningar och många funderingar över livet. Den är med andra ord inte vad jag förväntat mig och trots att det är ett tag sen jag läste den nu så är jag inte helt säker på vad jag tycker om den. Jag hade förväntat mig mer spänning, mer nerv. Mer en klassisk thriller.

Descent är omväxlande rätt trög och omväxlande stämningsfull. Ibland har jag svårt att motivera mig att läsa vidare, ibland så vaggas jag in i stämningen. Kärnan i boken är naturen och stämningen i Klippiga Bergen, författaren använder naturen på ett intressant sätt för att förmedla det storslagna kontra den lilla människan, de stora händelserna mot de små. Jag har rest en del i USA i den här typen av natur så jag har inga problem att se bilderna framför mig, inte heller bilderna av de skitiga motellen och enkla barerna.

Allt eftersom historien rullar fram får man en större förståelse för personerna, i synnerhet Grant och Sean, men även de som befinner sig i pereferin. I grunden tycker jag de är egoistiska, samtidigt som kan förstå deras handlingar. Författaren har lyckats göra dem mänskliga. Språket är i sig inte svårt, men innehåller en stor mängd bildspråk med många ord, vilket gör att jag ibland får läsa om stycken för att få med mig allt.

I grunden så förstår jag inte riktigt poängen med boken. Vad är det författaren vill förmedla? Vad är boken egentligen? Spänningsroman eller inte? Det är först på slutet som det blir riktigt intressant och spännande. Men hela historien, med livsödena, lämnar en väldigt stor obehagskänsla i mig efter läsandet, vilket förmodligen bidrar till att jag inte vet vad jag ska tycka.

Jag är i dagsläget inte intresserad att läsa fler böcker av Tim Johnston, men däremot skulle jag kunna tänka mig att se en filmatisering av Descent. Det tror jag den skulle passa som.

Omdöme: Dröjande, grävande och sorgligt om familjer som faller sönder.
Betyg: 3+

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Algonquin Books of Chapel Hill.

Mitt exemplar var helt nyinköpt (i USA).
Utläst 17 april 2015.