The Last Dead Girl av Harry Dolan

Darrell ”David” Malone är ute och kör en regnig natt när han stöter på en ung kvinna, Janathelastdeadgirl Fletcher, som just råkat ut för en olycka. Han följer med henne hem och de inleder ett förhållande. Jana är juriststudent, men annars avslöjar hon knappt något om sig sjäv. David själv har sina hemligheter, som att han är förlovad. När de bara varit tillsammans i elva dagar så mördas Jana i sitt hem. Polisen anser att David är huvudmisstänkt för mordet. David kan inte låta bli att börja göra sina egna efterforskningar, till polisens irritation. Han upptäcker snart att Jana var besatt av att bevisa att en morddömd i själva verket var oskyldig, och han fortsätter hennes efterforskningar. Men någonstans där ute bevakar mördaren allt som David gör.

The Last Dead Girl av Harry Dolan kom ut 2014. Det är den tredje i serien om David Loogan. Boken har belönats med Wall Street Journal Best Mystery 2014. Harry Dolan är en amerikansk författare, med en examen i filosofi, som debuterade 2009 med Bad Things Happen, den första i serien.

Efter att ha läst på baksidan på boken så inhandlade jag The Last Dead Girl på Barnes and Noble i Salt Lake City. Ett helt spontant köp, jag visste inget om författaren eller serien innan. När jag såsmåningom hittade den på goodreads så förstod jag att det var del tre i en serie, men det visade sig också vara en ”prequel” som utspelar sig tidsmässigt före den första boken. Man får alltså här veta något om Davids bakgrund.

The Last Dead Girl är en lättläst amerikansk deckare. Läsningen flyter på bra och sidorna vänds snabbt. Jag är svag för den typiskt amerikanska stämningen, med bilar, parkeringar, de slitna husen, dryckerna, maten, miljön. Lite white trash stämning. Stämningen och tonen i boken är mörk, och det gör att man som läsare hela tiden får en känsla av att det här inte kan sluta bra. Tempot är bra, det går inte för fort men heller inte för långsamt, och mitt intresse hålls uppe hela vägen.

David intresserar mig som person, och trots att detta ska ge en bakgrund till honom i de två tidigare böckerna, så undrar jag ändå vad som hänt honom tidigare. Vilka är hans drivkrafter? Varför reagerar han som han gör i sina relationer?

Eftersom det är en spänningsroman ska jag skriva något om mysteriet. Det har definitivt sina poänger i den här genren (lite hårdkokt). Men även jag som är en rätt härdad läsare av deckare/spänningsromaner tycker det är lite väl groteskt mot slutet. Några av personerna är helt enkelt lite för bisarra. Det är rätt sent i boken som jag börjar ana vem det kan vara som är mördaren, och motivet dröjer ännu längre.

Jag gillar David och är definitivt intresserad av att läsa mer om honom. Och hur blev Malone Loogan? Så den första boken i serien, Bad Things Happen, åker upp på önskelistan. Det sägs att Stephen King ska ha sagt att det är en ”great f…ing book” 😉

Omdöme: Mörkt och dystert om en mans jakt på sanningen.
Betyg: 4

Goodreads har den betyget 4.04. Inget betyg på Boktipset.

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Berkley Books.

Mitt exemplar var nyinköpt.
Utläst 11 april 2015.

4 kommentarer

  1. […] dig, 256 sidor, Betyg: 4- 20. Lotta Luxenburg, Försvunnen, 246 sidor, Betyg: 4- 21. Harry Dolan, The Last Dead Girl, 444 sidor, Betyg: 4 22. David Nicholls, Us, 395 sidor, Betyg: 3+ 23. Tim Johnston, Descent, 375 […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.