Nordiske-flag-711x460När jag såg att Kulturkollo skulle ha tema nordiskt så jublade jag. Härligt att läsa om Norden, och då får jag ju skriva om Norge! Det finns så mycket norsk litteratur att tipsa om, och film, och TV, och… men stopp. Så enkelt var det ju inte. För så här lyder tisdagsutmaningen:

Berätta därför om:
en bok från ett nordiskt land eller språkområde,
en film från ett annat nordiskt land eller språkområde,
en TV-serie från ett tredje och
musik från ett fjärde land eller språkområde.

Olika länder alltså. Här kommer mitt val:

Bok: Det finns som sagt var så otroligt mycket bra och intressant norsk litteratur att det är svårt att välja. En av mina favoritförfattare som jag tjatat om till leda här på bloggen om är Gaute Heivoll. Trots att jag skrivit om den flera gånger förut så vill jag tipsa om hans Før jeg brenner ned (finns på svenska – Innan jag brinner). Den handlar dels om hans egna föräldrar, dels om en pyroman som härjade i trakten där han växte upp. Av personliga skäl har den boken stor betydelse för mig.

Film: Förra året så ville maken fira sin födelsedag med att gå på bio hela familjen. Utbudet var inte enormt stort så filmen vi såg var Metalhead. En bisarr upplevelse som gjorde starkt intryck. Det är en isländsk film som handlar om Helga som förlorar sin bror, och för att lindra sorgen blir hon hårdrockare.

TV-serie: Vi ser många danska TV-serier. Så många så jag har svårt att välja. Igen. Mordkommissionen har en alldeles speciell plats i mitt hjärta, men om jag ska välja den allra mest välgjorda på senaste år så faller valet på Borgen. Jag är vanligtvis totalt ointresserad av politik men den serien har verkligen fått mig intresserad.

Musik: Musiken får bli svensk. Det svenska musikundret är ju ett begrepp utomlands så det känns helt rätt. Mitt val i dag får bli Jill Johnson. Fantastisk röst och en fantastisk människa. En god svensk ambassadör. Och jag älskar hennes musik 🙂

PS – Kika på taggen ”böcker på norska” här på bloggen för just fler norska tips.