jerkaÄntligen fredag! Äntligen Annikas Bokbloggsjerka. Så här skriver hon idag: Veckans fråga kommer från Mia: ”Jag instagrammar en del, och det blir en del bilder på böcker jag läser och bokpaket. Av bokbloggar får jag bara vänliga frågor och kommentarer men av de där ”vanliga” människorna kan man få en del dumma kommentarer. Hur hinner du läsa så många böcker?

Ha. Känner jag igen frågan eller känner jag igen frågan?

Jag får alltså den här frågan rätt ofta, och helt klart ställs den ibland väldigt vänligt, men samtidigt så känner jag ofta att det ligger en underton av att det ”onormalt” att läsa så mycket. Därför blir det väldigt skönt att ha kontakt med andra storkonsumenter av litteratur som bokbloggare t.ex.

Det finns ingen dunderkur för att läsa mer (om det nu är det man vill). Men för mig handlar det om följande:

  • Jag är en snabbläsare och har alltid varit. Det finns ingen värdering för mig i det, men så är det. Jag kan läsa och tillgodogöra mig text snabbt.
  • Böcker och läsande är mitt stora fritidsintresse!
  • TV/läsning Jag har lyckan att ha en läsande familj och det är inte sällan som vi faktiskt sitter i varsitt soffhörn och läser en kväll (vi har rätt stora barn, vilket underlättar). Det är heller inget konstigt att jag sitter och läser medan maken sitter vid datorn. De senaste åren har vi gradvis prioriterat bort annat, som ”menlöst” TV-tittande. Vi följer en del serier och ibland blir det lite annat, men en del kvällar sätter vi inte ens på TVn.
  • Jag bär ofta med mig något att läsa på min fritid. Har jag en paus (som är lite längre) så har jag ofta en bok att ta fram, istället för att t.ex. spela på mobilen. Egentid kan innebära att jag sätter mig och läser på ett fik.
  • Jag varvar ner när jag läser, så nästan alltid läser jag en bit innan jag ska somna.
  • Jag växlar mellan extremt lättlästa böcker och sådana som kräver lite mer av sin läsare. Då håller jag intresset uppe.

Sen läser jag faktiskt inte alltid snabbt och mycket. Just nu har jag många andra bollar i luften plus att jag är extremt trött vilket innebär att den bok som jag läser nu, som är rätt svårläst, på engelska, kräver eftertanke, och är över 500 sidor, har jag hållit på med i nästan två veckor. Nästa bok kommer att bli en lättläst deckare!