Polisen Fabian Risk lämnar Stockholm och återvänder till sin barndoms stad Helsingborgofferutanansikte tillsammans med sin fru Sonja, tonårssonen Theodor och dottern Matilda. Han är fortfarande anställd i Stockholm men har sex veckors påtvingad semester innan han ska börja på riktigt. Men redan första dagen så ringer hans blivande chef Astrid Tuvesson på dörren och ber att han ska komma och hjälpa dem. En träslöjdslärare har hittats mördad på ett mycket brutalt sätt i en högstadieskola. Det är den skola som Fabian gick i, och den mördade är en klasskamrat från den tiden. På kroppen har man hittat ett klassfoto med den mördade överkryssad. Det visar sig snart att mördaren är ute efter fler personer i klassen. Polisteamet tror också att motivet finns om man letar tillbaka i tiden. Fabian dras in i utredningen, trots att han kan sägas vara i högsta grad inblandad. Han följer sitt eget spår, som leder honom till Danmark. Frågan är vilken roll han själv spelar i det hela, och hur hotad ska han känna sig?

Offer utan ansikte av Stefan Ahnhem kom ut 2014. Stefan Ahnhem har skrivit manus till TV och film i över 20 år, men Offer utan ansikte är hans debutroman. Det är den första boken i en serie.

Offer utan ansikte dök upp på en del bloggar förra året och jag blev nyfiken. Förlaget var vänligt nog att skicka ett recensionsexemplar, men av någon anledning (förmodligen mest tjockleken på boken!) blev den liggande ända till nu.

Offer utan ansikte är en mycket spännande och välskriven kriminalroman. En riktig bladvändare, och de 585 sidorna flyger förbi i en väldig fart. Det finns mycket som jag tycker är riktigt bra, men det som ändå spelar mest roll är att jag får ett mycket bra läsflyt. Historien är spännande att följa, och inte förrän på slutet står det klart för mig vad som hänt.

Det finns alltför många deckare i dagens flöde där författarna slarvar med personteckningen till förmån för en spännande historia. Men en styrka i Offer utan ansikte är personerna. Poliserna blir människor med djup, och det finns mycket mer att få reda på dem och deras bakgrund. Fabian är väl egentligen inte en sympatisk person, men jag blir nyfiken på honom och hans historia. Där finns gott om trådar att nysta i för kommande böcker. Min favorit är den danska polisen Dunja!

Historien utspelar sig helt i nutid, men den involverar minnen från Fabians högstadietid. Det är många igenkänningsfaktorer från miljön och just början av 80-talet. Fabian går ut högstadiet -82, samma år som jag själv gick ut. Sådant är alltid positivt.

Offer utan ansikte är en deckare som följer de kända vägarna inom genren och är man kritisk mot deckare, då är det här inget att börja med. Själv så gillar jag deckare, i synnerhet välskrivna och spännande som den här. Det är en mycket grotesk historia, med en detaljnivå ibland som får det att vända sig. Realismen är det ur vissa aspekter dåligt med men det är så spännande att jag gladeligen struntar i det, vilket jag inte alltid gör. Likaså köper jag rakt av att historien ändå cirklar kring en av poliserna, Fabian (tycker inte detta är en spoiler då det står klart av baksidestexten!). Där återstår det att se hur det hanteras i kommande böcker. Själv tröttnar jag ofta på serier där det bok efter bok visar sig att polisen har koppling till mordoffer eller mördare.

Offer utan ansikte är en riktigt bra debut. Jag skulle gärna läsa mer om poliserna i Helsingborg och Danmark, och till min förtjusning hittar jag att i juni kommer andra delen, Den nionde graven. Tydligen ska det komma fler böcker och någonstans läste jag att filmrättigheterna är sålda. Låter lovande.

Omdöme: Spännande och välskriven deckardebut om att märkas eller aldrig märkas.
Betyg: 4+

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Forum

Några som bloggat om boken är Johannas deckarhörna, Maddes bokblogg, Läsa & Lyssna, Kulturbloggen och Bokparet.

Mitt exemplar var ett recensionsexemplar från förlaget. Tack för det!
Utläst 1 mars 2015.