Republiken ligger i krig med Separatisterna, och de tycks kämpa i motvind. De förlorar CloneWarsGamebitStealthslag efter slag och ryktet börjar gå att de kommer att förlora kriget. Efter ett slag om planeten Kothlis, där de förlorade många av sina krigare, får jediriddarna Anakin och Obi-Wan Kenobi ett ovanligt uppdrag. Det har kommit obekräftade uppgifter om att något pågår på Lanteeb, en annars bortglömd del av riket. Anakin och Obi-Wan skickas dit under täckmantel, och när de kommer dit upptäcker de att General Lok Durd håller en vetenskapsman fånge för att ta fram ett biovapen som skulle få förödande konsekvenser. Ska de kunna frita vetenskapsmannen och hindra framställningen av vapnet utan att deras identitet och planer röjs?

Star Wars. Clone Wars Gambit – Stealth av Karen Miller kom ut 2010. Det är den första delen i en tvådelsbok, där andra delen har undertiteln Siege. Den är en av många böcker som beskriver Star Warsuniversumet, skrivna av olika författare. Karen Miller är en australiensisk författare inom genren ”speculative fiction”.

En bok om Star Wars är långt utanför min vanliga bekvämlighetszon, och det finns förstås en förklaring till att jag läser den: Makeutmaningen. Dock har det funnits ett stort Star Wars och Clone Wars intresse hos barnen (och maken) under årens lopp, så jag har basen i de klassiska filmerna, enklare barnböcker och den tecknade serien om Clone Wars. Som tur är…

Clone Wars Gambit – Stealth var väldigt trög att komma in i. Den börjar med en massa krigsscener med beskrivningar som innehåller ett otal obegripliga begrepp och namn, även för någon som jag som ändå har en grundläggande kunskap om vad Star Wars handlar om. Boken var helt enkelt tråkig till att börja med. Väldigt lite lästid just när jag började på den gjorde säkert sitt till också för att det var svårt att hålla intresset.

Men med en utmaning kan jag ju inte ge upp, och faktum är att en bit in i boken (knappt halvvägs?) så börjar den ta sig. När man passerat de mest detaljerade krigsscenerna, och det börjar handla om det hemliga uppdraget så flyter texten betydligt bättre. När de väl anländer till planeten, ja då är jag riktigt intresserad av vad som ska hända och mot slutet blir det spännande. Nu visade det sig vara den första delen av en bok som är uppdelad på två (det där greppet förstår jag inte!) så det avslutades verkligen med en cliffhanger.

Personteckningarna är lite schablonartade, vilket också är ett drag i Star Wars generellt. Man får mer än en gång veta att Anakin har ett temprament han inte kan behärska, och att han bär mer sig sår från barndomen, medan Obi-Wan framstår som behärskad och kylig. Ibland kan det bli lite väl övertydligt, och det är överhuvudtaget starkt utmejslade karaktärer. Men jag kan ändå acceptera det schablonartade i de flesta sammanhangen. Mina favoriter är Ashoka och den för mig nya karaktären Taria. Två starka ”kvinnor”.

Om man tänker bortom att det är ett fantasyuniversum så kan man också få sig en tankeställare kring några intressanta moraliska frågeställningar, t.ex. värderingen kring om man ska offra några få närstående för att rädda många flera okända.

Eftersom historien slutade ”mitt i” så blev jag lockad att läsa nästa bok också vid tillfälle. Fast ytterligare fler böcker om Star Wars planerar jag inte att läsa.

Omdöme: Ojämn bok i ett fiktivt universum om vad man är villig att offra för att rädda världen
Betyg: 3+

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Ballantine books

Mitt exemplar var makens och stod i hyllan.
Utläst 15 februari 2015.