Så här på 2015 års första dag vill jag summera bokåret 2014 först. Förra årsskiftet gjorde jag en summering som hette Årets läsupplevelser – 2013 och det tänkte jag upprepa idag. Året innan så skrev jag om Årets böcker – 2012. Det blir mina helt personliga kategorier, några favoriter i repris, några helt nya.

Antal lästa böcker: 108
Något färre än förra året, men mitt nya jobb (från september) innebar att jag gick upp till heltid (inga lediga fredagar) och var tröttare på kvällarna. När jag tittar längre tillbaka så inser jag att det är lika många som 2013, så det känns inte alls dåligt!. Alla lästa böcker finns listade här.

Flest/minst lästa böcker:
Juli: 16 böcker och 5193 sidor.
Oktober: 6 böcker och 1985 sidor.
Sommarlov (och sjukskriven) kontra nytt jobb…

Kvinnliga/manliga författare: 57/38.
Utan att medvetet välja det så hamnar jag igen på nästan två tredjedelar kvinnliga författare.

Årets upplevelse: Där framtidens fötter vandrar av Mattias Edvardsson. Jag har en tydlig minnesbild av hur jag läste de första 50 sidorna en fredagförmiddag på ett fik i stan, och fick gåshud av språket och historien som bara gick rätt in. Den där känslan att ha hittat en ny favoritförfattare.

Årets nya favoritförfattare: Mattias Edvardsson. Se ovan.

Årets deckare: Den osynlige mannen från Salem av Christoffer Carlsson. Serien om Leo Junker är läskigt bra och välskriven.

Årets mest skakande: En av oss av Åsne Seierstad. Verkligheten överträffar fiktionen. Tyvärr.

Årets feelgoodförfattare: Jojo Moyes. Jag har läst mer feelgood än ”vanligt” under 2014 och det här är den författare som ger mig den där rätta lyckokänslan men också får mig att tänka.

Årets överraskning: Att jag visst kan gilla böcker med övernaturliga inslag. Tack Christin Ljungqvist.

Årets ”leva kvar”: I skymningen sjunger koltrasten av Linda Olsson. Sällan har jag känt en sådan obehagskänsla när jag avslutat en bok. Vad hände? Varför? Jag ältade ett bra tag efteråt, och det var jag inte ensam om.

Årets obehagligaste: Inga kelgrisar, inga styvbarn av Cia Sigesgård. Imponerande debut. Jag sneglar fortfarande avvaktande mot avloppen här hemma och gnider lite extra med trasan...

Årets besvikelse: Jag har i år inte satt betyg 1 på en enda bok, så jag har läst ut varenda bok jag påbörjat. Dock har de tre som jag givit betyg 2 varit böcker som jag slutfört av ren envishet, för att de t.ex. ingått i en utmaning. Av dessa så väljer jag Falne engler av Gunnar Staalesen. En författare som skrivit en fantastisk serie om Bergen, men som jag inte alls kunde uppskatta i serien om Varg Veum.

Årets lista: Jag har redan listat de tio bästa böckerna 2015 i en Top Ten nyligen. Den listan borde kompletterats med en bok till. In på 9:e plats smyger sig Det henger en engel alene i skogen av Samuel Bjørk.

Årets författarmöte: Här har jag svårt att välja bara ett, då jag fått förmånen att prata med flera trevliga författare. Men de roligaste diskussionerna har jag nog haft med Christoffer Carlsson i samband med Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall och Elin Olofsson i samband med Höstbokfestivalen.

Årets blogghändelse: Totalt sett har jag postat 371 inlägg och haft 57 000 träffar. Ska man räkna antalet ”träffar” på ett inlägg på en dag så är årets blogghändelse intervjun med Fredrik Backman.

Att läsa är helt fantastiskt och med bloggandet så öppnas helt nya litterära världar och jag får chans att kommunicera med andra lika boktokiga som jag. God fortsättning till er alla!