OBS! Kan innehålla spoilers

Efter många år av enträget arbete har Zoran Roskic häktats och åtalas för en lång rad vedergallningbrott, bl.a. mord och misshandel. Utredningen har letts av Gabriel Hellmark och hans grupp. Fallet väcker stor uppmärksamhet, inte minst i media. Roskic har varit svår att fälla, men nu finns det personer som är villiga att vittna mot honom. Roskics försvarare blir en man som tidigare försvarat honom, Leo Colak. Men så skjuts Leo till döds. Man tror att det är ett misslyckat mordförsök på Roskic, ända tills nästa försvarare dör under dramatiska former. Det verkar som om någon verkligen vill försäkra sig om att Roskic blir fälld. Gabriel Hellmark, Nina Mander och de andra inleder jakten på mördaren. Ninas sambo, beteendevetaren Alex King, anlitas av Hellmark för att undersöka möjliga läckor från gruppen av poliser, och han dras längre och längre in i utredningen. Men det är något som inte stämmer, mördaren beter sig helt oförutsägbart.

Vedergällning av Thomas Erikson kom ut i oktober 2014. Det är den fjärde boken i serien om Alex King, Nina Mander och Gabriel Hellmark. Thomas Erikson är en svensk författare men även konsult specialiserad på beteenden, coach och föredragshållare. Han debuterade som författare 2011 med Bländverk.

Jag har läst de tidigare böckerna i serien om Alex King (Bländverk, Illdåd och Vanmakt)och tycker de är både spännande och välskrivna. När jag såg möjligheten till att få ett recensionsexemplar av Vedergällning så blev jag förstås glad.

Vedergällning är en spännande och välskriven bok, men för ovanlighetens skull vad gäller böckerna om Alex King har jag lite svårt att komma in i den. Det kan bero på att jag började läsa den precis efter att jag slukat en riktig bladvändare. Vedergällning känns ytligare och underligt nog lite långsammare (underligt för det händer verkligen saker) än tidigare böcker i serien.

En styrka i böckerna är den beteendevetenskapliga analysen av olika personligheter, som illustreras i färgkoder. Den är intressant och de flesta läsare börjar nog funder på vilken färg man själv är. Men ändå är det så att beskrivningen av Alex analyser inte griper tag i mig som i tidigare böcker.

När jag läste den förra boken var jag lite irriterad över utvecklingen av Alex och Ninas förhållande. I Vedergällning så tycker jag deras relation utvecklats, och jag får känslan av att det gått en tid sen förra boken. Kring alla huvudpersonerna i serien så händer det saker på ett sätt som för handlingen framåt, och jag får intrycket av slutet att man kan förvänta sig fler böcker i serien. Plus också till sättet som Alex på ett inte alltför konstlat sätt knyts till gruppen av poliser.

Jag tycker det är synd att inte fler läser och skriver om Thomas Eriksons böcker. De kanske drunknar i floden av deckare, då de går en lite annan väg i berättandet. Trots att Vedergällning inte tog mig på samma sätt som tidigare böcker så kommer jag att hålla utkik efter nästa bok i serien.

Omdöme: Svensk thriller om hämnd, sammansvärjningar och det svenska rättssystemet.
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Deckarhuset 

Mer om boken kan du läsa här och här.
Förlag: Massolit.

Mitt exemplar är ett recensionsexemplar från förlaget. Tack för det!
Utläst 13 december 2014.