2014-logo-orginalwebbInom ramen för Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall var jag i fredags (7/11) på Författarkväll med författarna Thomas Engström, Carin Gerhardsen, Anders Roslund & Stefan Thunberg samt Anna Jansson. Det hela modererades av Kerstin Bergman (från Svenska Deckarakademin) och Tomas Melander (från Svenska Deckarfestivalen).

Här kommer några mycket korta kondenserade referat. Givetvis så berättade varje enskild person mera, men det är svårt att göra rättvisa i skrift.

20141107_191002Först ut var Thomas Engström som är aktuell med Söder om helvetet. Han började skriva thrillers för att få möjlighet att slå på stort, röra sig i den internationella miljön. Men han tycker spänningsromaner är svårare att skriva än känsloromaner. Han reser till de miljöer böckerna utspelar sig i för att göra research. Bok 3 i hans serie om Ludvig Licht kommer att heta Norr om paradiset (där paradiset är Kuba) och bl.a. utspela sig Florida där han just tillbringat en period. Han inspireras mycket av TV-serier och äldre spionromaner. När han ser Ludvig Licht framför sig så är det till viss del Nick Nolte. Han håller just nu på att skriva del tre, är närmare bestämt på sid 25.

20141107_194944

Carin Gerhardsen började med att berätta att när hon började på Hammarbyserien så skrev hon tre böcker på raken. I min recension av Tjockare än vatten skrev jag att jag hade en fråga till henne och den fick hon faktiskt. Hon har tänkt ut en hel del av utvecklingen i serien innan.
När hon skriver så kommer ofta spänningen och intrigen, sen karaktärsteckningen. Hon ville ha Stockholm som miljö men valde ett påhittat polisdistrikt. Precis som Thomas använder hon sig mycket av kartor när hon ska placera sina personer i en miljö. Av TV-serier så inspirerades hon av det dramaturgiska i Mordkommissionen. Hennes bakgrund som matematiker yttrar sig nog främst genom hennes intresse för problemlösning. När hon skriver så tar hon fram fakta från verkliga fall som hon väver ihop till fiktion.
Vi fick också veta att det blir en åttonde bok i Hammarbyserien, men att den förmodligen blir den sista. Titeln blir förmodligen Falleri, fallera, falleralla.

20141107_20281820141107_203514

Efter pausen så framträdde Stefan Thunberg och Anders Roslund som är aktuella med Björndansen. Stefan Thunbergs tre bröder utgjorde den rånarliga som i början av 90-talet härjade i Sverige, och som kallades Militärligan. Stefans pappa var också med på det sista rånet, där han och äldsta brodern åkte fast. Stefan berättade mycket starkt om lojaliteten inom familjen, hur han utan att alls vara inblandad i rånen efterhand förstod mer och mer att det var hans bröder som var ligan och som han absolut inte kunde skvallra på. Anders Roslund gav en ram till berättelsen, satte den i sitt tidssammanhang och berättade om deras samarbete. Processen att slå sönder fakta för att sedan bygga fiktion kring händelserna var delvis mycket plågsam. På 20-årsdagen av att Stefans pappa och bror åkte fast så gav han familjen utkastet till boken. En mycket intressant och skakande berättelse som gav en bakgrund till boken.

20141107_211604

Anna Jansson är en mycket produktiv författare som skrivit 15 böcker i serien om Maria Wern, men dessutom ett antal ytterligare böcker, bl.a för barn och ungdom. Hennes senaste bok, Ödesgudinnan på Salong d’Amour tyckte hon var jobbig att skriva för att det på ett annat sätt utgick från hennes personliga erfarenheter. Hennes dotter har kartlagt mord och intriger i böckerna, och hittills så har det skett 59 mord. Hon har ofta konceptet att man först ska misstänka en person, sen avfärda den, och sedan ska det visa sig vara den. Som liten så hade hon en detektivbyrå tillsammans med en kompis, och de bedrev ”spaning” på folk de tyckte verkade misstänkta. Hon har ofta barnet i fokus, vill att man ska ”se barnet”. Hon bedriver en hel del research inför skrivandet, och den senaste deckaren, Skymningens barfotabarn inspirerades av ett museum på Gotland kring tiden efter andra världskriget.

Ja, om någon som var där läser det här och hittar fel så får ni gärna kommentera!